Всичко, което ще обсъждаме има глобални последици. Европа ще е или основен участник, или ще е само потърпевша. Трябва да сме политически, икономически и военно обединени, както никога досега. Или сме заедно, или няма да ни има."

Това драматично послание изпрати от София към лидерите на 28-те страни от Европейския съюз Доналд Туск.

В изявление в Националния дворец на културата председателят на Европейския съвет представи на журналистите основните теми на работната вечеря днес и на утрешния Съвет на ЕС, посветен и на Западните Балкани.


"Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация", каза още Туск. "Като гледаме последните решение на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "С такива приятели не ти трябватн врагове".

Честно казано, Европа, трябва да е благодарна на Тръмп, защото благодарение на него се разделихме с всичките си илюзии, каза още полякът. "Разбрахме, че ако се нуждаеш от помощ, ще трябва първо сам да си помогнеш. Трябва да използваме силата си за защита на трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценарии, когато да действаме самостоятелно. За нас това е предизвикателство, но на първо място трябват воля и решителност."

Дневник