Санкциите на САЩ срещу Иран, които могат да ограничат петролния му износ, както и засилващият се спад в добива на Венецуела могат да доведат до дефицит на петролния пазар. Това посочва Международната агенция за енергията (МАЕ) в майския си доклад, публикуван днес и цитиран от ТАСС и БТА..

Когато бяха въведени санкции през 2012 година, износът на Иран се сви с 1,2 млн. барела дневно (в момента износът е 2,4 млн. барела дневно). Все още е твърде рано да се говори дали и сега ще има подобен спад, но трябва да се разбере дали другите производители ще могат да заместят намалелите обеми, отбелязват експертите на агенцията.

МАЕ ще следи развитието на ситуацията и при необходимост е готова да действа за стабилизиране на петролния пазар, се посочва в доклада.

Агенцията може да използва "аварийните" петролни запаси и да ги пусне на пазара в случай на рязък спад в предлагането, появило се заради катастрофи и други форсмажорни обстоятелства.

Готовност да допълни недостигащите обеми по-рано изрази Саудитска Арабия, чийто капацитет позволява да произвежда до 12 млн. барела петрол дневно. Добивът на кралството в момента е към 10 млн. барела.

Търговските петролни запаси на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през март са се понижили спрямо предходния месец с 26,8 млн. барела до 2,819 млрд. барела.

Това е най-ниското ниво на запасите от март 2015 г. и с 214 млн. барела под нивото година по-рано. Равнището е с 1 млн. барела под средното петгодишно ниво на запасите, което ОПЕК и партньорите й по споразумението за намаляване на добива (ОПЕК+) използват като целеви показател.

В майския си доклад, публикуван преди два дни, ОПЕК посочи, че петролните запаси през март са превишили нормата с 9 млн. барела, припомня ТАСС.

Текущото равнище на световните запаси покрива търсенето за 59,9 дни, което е с 1,6 дни под средното петгодишно равнище.

Петгодишният показател се използва като критерий за ефективността на споразумението ОПЕК+ за свиване на добива с цел стабилизиране на петролния пазар. През януари 2017 година, малко след влизане в сила на споразумението, показателят превишаваше нормата с над 300 млн. барела.

Страните по споразумението в момента разработват нов целеви ориентир, тъй като съществуващият почти е достигнат.

dnevnik.bg