Световният номер 2 Рафаел Надал започна с експресна победа 14-oто си участие в турнира от сериите "Мастърс" в Рим. Носителят на рекордните осем титли в италианската столица даде само един гейм на босненеца Дамир Джумхур и имаше нужда от едва 60 минути за успеха с 6:1, 6:0.

Надал достигна до третия кръг в Рим за десета поредна година и общо за 13-и път в кариерата си. В битка за място в четвъртфиналите испанецът ще се изправи срещу победителя от мача между холандеца Робин Хаазе и канадеца Денис Шаповалов.

Надал започна вихрено двубоя с Джумхур и бързо натрупа аванс от 5:0. С доста усилия босненецът, който заема 31-ото място в световната ранглиста, спря серията на испанеца за 1:5. Това обаче беше всичко, до което стигна в този мач.

Световният номер 2 затвори с лекота първия сет, а във втората част не даде нито един гейм на съперника. Надал реализира пет пробива от осем възможности, а в същото време не остави никакви шансове на Джумхур в своите подавания. Испанецът спечели 28 от 37-те точки, които бяха разиграни в сервис геймовете му, и нито веднъж не трябваше да спасява точка за пробив.

Надал записа втора победа в третия си мач срещу Джумхур. Двамата се срещнаха в третия кръг на тазгодишния Australian Open, когато испанецът се наложи с 6:1, 6:3, 6:1.

Първият им двубой беше през 2016 г. в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Тогава носителят на 16 титли от Големия шлем се отказа заради контузия при резултат 2:6, 6:4, 3:0.

Надал преследва осма титла в Рим, но първа от 2013 г. В предишните три сезона испанецът неизменно отпадаше в четвъртфиналите, а преди четири години отстъпи във финала срещу Новак Джокович.

Джокович също се класира с лекота за третия кръг в Рим. Четирикратният шампион в италианската столица победи грузинския квалификант Николоз Басилашвили с 6:4, 6:2 за 77 минути.

Сръбският тенисист, който преследва пети пореден финал в турнира, реализира три пробива от пет възможности и спаси всеки един от четирите шанса, които се откриха пред съперника му.

Басилашвили, който заема 76-ото място в ранглистата, също допринесе доста за убедителната победа на Джокович, след като направи цели девет двойни грешки за девет сервис гейма.

В спор за място в четвъртфиналите носителят на 12 титли от Големия шлем ще срещне Алберт Рамос. Испанецът победи поставения под №8 Джон Иснър след три тайбрека - 6:7 (5), 7:6 (2), 7:6 (5) след 2.53 часа игра.

Eдин от фаворитите за титлата в Рим - Доминик Тийм, неочаквано отпадна още след първия си мач. Австриецът, който стигна до финала на мастърса в Мадрид и нанесе първата за сезона загуба на Надал на червени кортове, загуби с 4:6, 6:1, 3:6 от Фабио Фонини.

dnevnik.bg