Със символична първа копка в двора на СУ „Трайко Симеонов“ днес официално бе даден старт на проекта за обновяването на образователната среда в четири училища в Шумен.

Ще бъдат основно ремонтирани СУ „Трайко Симеонов“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Васил Левски“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“. Ремонтните дейности ще се извършват със средства по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в гр. Шумен“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ на обща стойност 13 041 080,00 лв. в т.ч. 320 000,00 лв. съфинансиране от Община Шумен. Обновените сгради на училищата трябва да са готови до октомври 2019 г.

„Поводът да сме тук е много приятен. Това училище е строено преди 35 г. От тогава в него са правени само частични ремонти, а сега държавата дава средства за цялостно обновяване на сградата, като се почне от покрива, външна фасада, подмяна на дограма, дворовете ще бъдат асфалтирани, оградата ще е подменена. Пожелавам успех на строителите, на надзора и се надявам, че след година ще имаме едно съвсем ново училище, което ще се напълни с ученици“, каза на церемонията кметът Любомир Христов.

Директорката на СУ „Трайко Симеонов" Галина Сакарова благодари от своя страна. „Радвам се, че най-новата учебна сграда ще бъде основно реновирана, така че учениците да се завърнат, а тези, които учат да останат в нея. Училището е своеобразен център на общността в квартал „Б. Българанов“  и се надявам то да бъде едно модерно, желано място за учениците, техните родители, за всички жители на квартала“, зави Сакарова.

По-рано днес проектът бе представен в общината от Иванка Максимова, която обясни, че строителните дейности няма да затруднят по никакъв начин учебния процес.

„Изпълнителите са представили график на дейностите и по-голямата част от тях ще се извършват през летните месеци. Най-голяма е сградата на СУ „Трайко Симеонов“ така че е възможно там да има леко забавяне“, заяви Максимова. Тя каза още, че обзавеждането на училищата след ремонтите е съобразено с техните нужди. Мебелите, пособията и други консумативи са станали част от проекта след допитване до директорите.

Кметът Любомир Христов допълни, че обществените поръчки за СМР и надзор вече са минали и са избрани изпълнители. „Каня журналистите, заедно с нас, да наблюдават строителните работи и да сигнализират за нередности“, призова Христов.

В четирите училища предстои подмяна на фасадна дограма, врати и радиатори. Ще бъде поставена топлоизолация и хидроизолация, ще се осъвременят ВиК и ел. инсталациите, ще се ремонтират покриви. По проекта е предвидено асфалтиране, ремонт на огради, озеленяване и осъвременяване на дворните пространства на четирите училища. Ще бъдат изградени достъпна среда и видеонаблюдение. В училище „Трайко Симеонов“ ще бъде построен външен асансьор, както и кухня за приготвяне на храна за деца, като средствата за нея са от общината.

Ремонтът на СУ “Васил Левски” ще струва 3,488 млн. лв., на СУ “Трайко Симеонов” - 4,823 млн. лв., на НУ "Илия Блъсков" - 1,089 млн. лв., а на СУ “Панайот Волов” - 3,318 млн. лв.

В СУ „Трайко Симеонов“ ще работи фирма „Интегрирани строителни системи“ ЕООД, в СУ „В. Левски“ - Джи Пи Груп“ АД, в НУ „Илия Р. Блъсков“ „Мадара“ ДЗЗД, с участници „С-М Строй“ ЕООД и „Термо+“ ООД, в СУ „П. Волов“ - „РВ Инженеринг“ ЕООД.

ШУМ.БГ