До средата на юли ще бъде пусната обществената поръчка за строежа на пречиствателна станция за питейни води в Шумен, като до 2 години тя ще бъде завършена. Това обеща днес министърът на регионаланото развитие и благоустройството Николай Нанков. 

Заедно с кмета на Шумен Любомир Христов, областния управител Стефан Желев и депутата Румен Генов той посети площадката на бъдещата станция в кв. "Дивдядово".

"Всичко е хубаво, но без да оправим питейната вода на шуменци сме за никъде. Основната ни цел е това. Шумен изпревари всички останали общини и области с проектирането и с възлагането, защото пак казвам осъзнаваме колко ни е важен проблемът. Кметът още през 2016-та и 2017-та ни извади душата да отпуснем целево финансиране за изготвяне на проекта за Пречиствателна станция за питейни води. До 15 юли възлагаме тръжната процедура за нейното изграждане. Ще заложим 18 месеца срок за изграждането, така че в рамките на две години ще имаме изградена пречиствателна станция за питейни води", каза министър Нанков, като подчерта, че това по никакъв начин няма да се отрази на цената на водата.

"Знаете каква е цената. За съжаление, знаете и какво е качеството. Хубаво е, че осигурихме европейско финансиране", добави министърът.

Пречиствателната станция ще струва 23 млн. лв., а парите ще дойдат по Оперативна програма "Околна среда".

"Едновременно с това стартираме и другия мащабен проект – довеждащия водопровод от яз. „Тича“, който е над 50 млн. лв. по проект", каза министър Нанков. Той обясни, че се готвят и промени в Закона за устройство на териториите, които трябва да влязат в сила до края на тази година, за да може да бъдат използвани старите сервитути, за да няма проблеми с отчуждаване на земи. "Това ще облекчи и самата процедура, без да нарушаваме частната собственост на хората, да направим бърза и качествена реконструкция. За областта заложените мерки са на стойност 110 млн. лв., като е включен и Нови пазар. За Шумен ще донадградим Пречиствателната станция за отпадни води. Там ще изградим нова инсталация за оползотворяване на утайките, ще подменим част от вътрешната водопроводна мрежа", каза още регионалният министър.

Той говори и за продължаването на строежа на Автомагистрала "Хемус". "Реалистичният вариант е до септември строителството на 16-те километра от пътен възел Белокопитово до възел Буховци да започне. Оптимистичният вариант е още сега през юли. Имаме избрани строители, така че всичко е готово", каза Нанков.

Преди да посети площадката на бъдещата станция в кв. "Дивдядово", министърът бе на оглед в зала "Арена" в Шумен. "Строителят пое ангажимент до 10 - 12 дни да приключи и да внесе документ за приемателна комисия. Тази придобивка няма какво да я коментираме. Мисля, че кметът, общинското ръководства и шуменци трябва да оценят инвестицията", каза за залата министър Нанков.

Кметът Христов благодари на министъра за поетите вече ангажименти, като обяви пред журналистите, че той е обещал и средства за нови мантинели за пътя от 5-и километър  до новата зала.

ШУМ.БГ