Жените, които живеят в село Л'Аметла дел Валес край Барселона, решиха на референдум в интернет, че ще могат да посещават обществени басейни без горната част на банския си, съобщават испански медии и Би Би Си.

Допитването бе организирано от местните власти, започна на 25 май и продължи 2 седмици. Почти 61% от гласувалите в селото с 8000 жители казаха "да" на мярката, въпреки че в общината им действаше такава забрана. Резултатът е задължителен въпреки слабото участие - едва 379 от 3500 жени на възраст над 16 г. се включиха.

До гласуването се стигна, след като миналата година полицаи пристигнаха при един от двата басейна и наредиха на две от жените облекат горните части на банските си костюми, за да не бъдат глобени с по 1200 евро. Сигналът за тяхното нарушение е бил подаден от спасител.

В резултат защитниците на двете жени организираха протест - демонстранти и от двата пола се събраха пред басейна по бикини с нарисувани зърна на горните части.

Каталунският омбудсман и свързаният с кабинета в Барселона Институт за правата на жените по-късно също сигнализираха, че е възможно със забраната да са били накърнени свободата и равноправието на половете, пише в. "Ел мундо".

Л'Аметла е на 35 км северно от Барселона. Местната му администрация се управлява от PDeCAT - партията, от която беше издигнат уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон. PDeCAT обяви днес, че процедурата по промяна на правилниците за басейните започва "веднага".

Дневник