САЩ, Канада и Мексико получиха домакинството на световното по футбол през 2026 г. Съвместната кандидатура победи тази на Мароко в избора по време на конгреса на ФИФА в Москва.

Успехът на американците дойде след получени 134 гласа, докато африканската страна събра 65.

Световното първенство след осем години ще е с разширен формат от 48 отбора. Това ще е първият случай, в който три държави организират заедно турнира. Досега само веднъж е имало съвместно домакинство - през 2002 г., когато турнирът се проведе в Япония и Южна Корея.

В основата на печелившата кандидатура са САЩ, където ще се играят повечето мачове. Страната вече веднъж беше домакин през 1994 г., когато България стигна до историческото четвърто място.

Мексико става първата държава, която три пъти ще бъде домакин на световни финали след 1970 и 1986 г.

"Домакинството на световното през 2026 г. е рядък и важен момент, за да покажем, че сме истински обединени чрез спорта", каза президентът на федерацията на САЩ Карлос Кордейро след обявяването на победата. Той посочи, че американците са "развълнувани от възможността да изведат футбола на нов и устойчив път за идните поколения".

Според insidethegames.biz американската кандидатура е получила изненадващ глас от Русия. Очакваше се домакинът на започващото в четвъртък световно първенство да подкрепи Мароко, но в последния момент е настъпила промяна.

Дневник