Украйна може да получава газ от Трансанадолския газопровод (TANAP) през България и Румъния, написа в профила си в "Туитър" украинският президент Петро Порошенко, който бе гост на официалното откриване на съоръжението в централния турски град Ескишехир във вторник.

"Ще бъдем щастливи да разнообразим източниците си на енергия и да получаваме доставки на газ от TANAP през България и Румъния", каза той и в словото си на церемонията. По думите му Киев е благодарен за възможността да получава газ от Турция и Азербайджан. "В бъдеще ще можем да открием шанс за привличане на повече природен газ от Азербайджан, от каспийския регион не само за страната, но и за целия регион, свързан с украинската газопреносна мрежа", добави той.

Порошенко се включи в символичното отваряне на крана на TANAP заедно с турския домакин Реджеп Тайип Ердоган, азербайджанския президент Илхам Алиев, сръбския премиер Александър Вучич, Мустафа Акънджъ - лидер на непризнатата Република Северен Кипър, и Берат Албайрак, министър на eнeргетиката на Турция и зет на президента Ердоган.

Не е ясно откъде Украйна би могла да вземе газ за внос през България и Румъния, тъй като газопроводът продължава от турско-гръцката граница през Северна Гърция и Албания до адриатическия бряг на Италия. По проект е предвидено 10 млрд. куб.м от пренасяния газ да достигат пазарите на Европа, когато заработи и това продължение, известно като Трансадриатически газопровод (ТАР).

България може да се включи през две трансгранични връзки с Гърция или да използва за реверсивни доставки газопровода, по който в момента Турция внася от Русия. За да достигне до украинската мрежа, Румъния също трябва да обърне потока на пренасяния газ на север.

Изпълнени са всички строително–монтажни работи, предстои въвеждането в експлоатация до края на юни на разширената газова връзка с Турция, е казал премиерът Бойко Борисов на турския си колега Бинали Йлдъръм във вторник. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб.м до 15.7 млрд. куб.м годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в обратна посока - от Турция към България, е казал Борисов на разговорите им в Измир.


Пресслужбата на Порошенко съобщи във вторник, че на срещата му с Алиев азербайджанският президент е поканил Украйна да се включи в Южния газов коридор. Алиев каза "още три държави ще участват в този проект като наши бъдещи партньори". Той припомни, че в началото на века, когато започваше работата по проекта, се започна с тристранен формат Азербайджан - Грузия - Турция, но после участниците са се увеличили до 7.

Договорът за пренос на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г., а Русия и Германия строят заобикалящия всички страни в района "Северен поток 2". Отношенията между газовите компании на Украйна и Русия са много охладнели, а президентът Владимир Путин каза, че няма да има спиране на руския газ през Украйна, но е нужна икономическа целесъобразност. През април ръководителят на "Газпром" Алексей Милер припомни, че компанията никога не е поставяла въпроса за отказ от транзита и той може да се запази в рамките на 11-12 млрд. куб.м.

Дневник