Вицепремиерът Валери Симеонов намекна, че може да подаде оставката си до октомври, ако министърът на туризма Николина Ангелкова продължи да го саботира. Симеонов каза това след обсъждането на закона за шума в комисията по икономика, която одобри проекта му на първо четене.

Законът предвижда забрана за вдигане на какъвто и да е шум между 23 часа и 8, както и между 14 и 16 часа, включително озвучаване или зареждане на туристически обекти. Само преди ден министърът на туризма Николина Ангелкова предложи националните курорти да бъдат извадени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба. Нейната идея е чрез специална наредба правилата за шума да бъдат определяни от местната власт. Нейното предложение би стигнало до парламента през октомври.

Пред комисията Симеонов обясни, че изключения ще се правят за обществени прояви на местните власти, като фестивали. В проекта му се предвижда контролът върху спазването на закона да бъде разделен на две за двата периода, като за този през светлата част на денонощието промени няма да има. През нощта контролът да се извършва само от служители на МВР, а не и на Регионалната здравна инспекция, както е в момента. Предлагат се промени и в санкциите за нарушителите на закона, които ще се увеличат двойно. Практиката показва, че санкция от 100-200 лева няма никакъв ефект, според Симеонов. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушение, като при първо нарушение обектът за затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни.

Според Симеонов е възможно законът да се приеме сега и да влезе в сила в средата на туристическия сезон, защото той и сега действа в по-голямата си част. "Нищо същностно не променяме. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес, го знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва, да заповяда в Слънчев бряг", каза Симеонов.

"Не съм баба Ванга да гледам в бъдещето. Може и да не съм на този пост, така че нищо не мога да кажа", каза Симеонов на въпрос дали законът няма да е в сила само за едно лято.

Въпреки, че 13 народни представители подкрепиха закона, а само 1 се въздържа, на заседанието на комисията имаше несъгласни. Затварянето на заведения заради шума е доста крайно, защото тази санкция предполага отваряне на корупционна ниша, каза Димитър Бойчев (ГЕРБ). Той се съгласи, че финансовата санкция трябва да е по-голяма. Според Бойчев подаването на сигнали може се използва и един вид като разчистване на сметки, защото ако се затвори заведението, то сезонът за този обект е приключил. "Трябва да намерим компромис така
че да дадем възможност и на бизнеса да работи", каза Бойчев.

Дневник