Вътрешният министър Валентин Радев освободи от длъжност директора на управлението на МВР в София - област Георги Григоров и неговия заместник Веселин Георгиев, съобщи той пред журналисти след заседание на вътрешната комисия в парламента.

На подчинение на двамата е работата на полицията в Ботевград, където миналата седмица при престрелка беше убит избягалият от софийския затвор рецидивист Владимир Пелов, а другият участник в стрелбата Марио Панчев почина от раните си в болница.

Радев, уточни че директорът Георги Григоров е освободен поради достигане на пенсионна възраст.
Той каза, че е изразил благодарност и респект от свършеното от двамата, защото са се справили достойно с работата си.

Те са освободени от длъжност, защото не са могли да обяснят къде са слабостите на местната полиция, довели до смъртта на Пелов и Панчев. Министърът не уточни какви грешки в полицията са довели до инцидента, защото тепърва предстои анализът на ситуацията. Министърът е възложил на професионалното ръководство на МВР да предложат ръководител, който да свърши това, което досега не е свършено. Радев каза още, че се надява новото управление да се справи с положението в града. "Работата в София област е много тежка, но да се оправят. Има и друг такъв район. Професионалното ръководство ми го сравни с Бургас, затова пък трябва и по-компетентни хора или такива, които могат да се справят", заяви Радев.
Вчера Георги Григоров призна, че Марио Панчев е сигнализирал в полицията, че се чувства застрашен след бягството на Пелов от затвора.

Дневник