54 ученици от начална степен на Основното училище “Христо Ботев” в село Ивански се включиха в учебна екскурзия до Плиска и Мадара днес, съобщиха от пресцентъра на общината.

Инициативата е част от извънкласните дейности в направление образование за посещения на природни забележителности, културни и исторически паметници, които се реализират по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Децата посетиха старините в първата българска столица Плиска, разгледаха музейната експозиция и културно-историческия комплекс “Двор на кирилицата”.

Според Петинка Стаменова, преподавател на трети клас целта на екскурзията е учениците  да получат реална представа за наученото в часовете по предмета “Човекът и обществото”, да усетят духа на славната българска история, а разказът
за буквите, за светите братя Кирил и Методий, за Борис, покръстителят на българите ще им помогне по-лесно да усвояват знанията по история в следващите класове.

Екскурзията завърши с беседа в музея на Историко-археологическия резерват “Мадара”, а пред Голямата пещера бе организиран пленер. Децата пресъздадоха в рисунки, картини от историческото минало и красотата на българската природа. Преживяванията си по време на екскурзията децата ще разкажат и в текстове, които заедно с най -добрите рисунки ще бъдат оформени в детска книжка.

ШУМ.БГ