С подпорни съоръжения укрепиха брега и коритото на река Енчова от моста на ул. „Генерал Собелев“ към улица „Марица“. Тези участъци от брега на реката бяха най-засегнати и пропаднаха при поройния дъжд през есента на 2015 г. От тогава общината търси варианти за бетониране на коритото на реката. 

„Около реката през годините има свличане на земни маси и коритото й е приближило самия път. Има опасност от свличане на целия път. Затова там на най-опасните участъци започнахме изграждане на подпорни съоръжения. Едното е до големия мост, а второто до следващото малко мостче на ул. „Марица“, където подпорите също са подали“, каза заместник-кметът по строителство на община Шумен инж. Боян Тодоров.

Той обясни, че съоръженията са с хоризонтална връзка. Има и отвор, който е бил запушен известно време, за да се съберат наноси, след това е почистен, за да има по-голям отток на водата.

Подпорните стени по коритото на река Енчова са на стойност 30 хил.лв. и са изработени от фирма, специализирана в изграждането на мостови и укрепителни съоръжения.

„Предстои да бъде укрепен още един следващ участък от реката по ул. „Марица“, където коритото също заплашва пътя“, каза още Боян Тодоров. Той припомни, че община Шумен има изготвен проект за укрепване на коритата на реките Порйона и Енчова. Проектът е подаден към Междуведомствената комисия за възстановяване към МС и чака финансиране.

ШУМ.БГ