Щетите, причинени от поройния дъжд, са за стотици хиляди лева. Конкретна информация за нужната за възстановяване на инфраструктурата сума ще има, след като сформираната комисия приключи работа.

Това заяви на пресконференция днес специалистът “Превантивна дейност и защита на населението защита” в община Шумен Красимир Косев.

“Първоначално бяха огледани по-големите обекти по поречието на реките Енчова и Поройна. Голяма част от бреговете са компрометирани, има нарушена улична настилка и тротоари. Кметът иска днес да бъде направена бегла оценка на това, което трябва да се започне, и на  финансовите параметри”, каза Косев.

Общинските специалистите по пътища поискали да се ограничи движението на товарни автомобили по улица “Марица” от Гръцкия блок до моста на ул. “Ген. Скобелев”, тъй като река Енчова подкопала брега и той на места е на метър от платното. Днес ще бъде направена организация на движението там. 

“За стотици хиляди са щетите. Видяхте по Поройна в Тракийския квартал за един участък, колкото тая стая, колко материали бяха насипани, а тук говорим за много по-големи разстояния”, каза Красимир Косев.

Той обясни, че по някои от малките улици вече е започнато подравняване и насипване с инертни материали.

По информация на “Паркинги и гаражи” отводнителните шахти не били задръстени, а само отгоре по решетките имало листа и боклуци. Предприятието е започнало почистване от района на “Кьошкове”.

За сигнали на граждани и възникнали проблеми Косев пак напомни телефона на дежурния в общината - 857 651.

По-късно от пресцентъра на община Шумен съобщиха, че три обекта се нуждаят от най-спешно от възстановителни работи - моста на ул. „Скобелев”, мост до кашкаваления цех, както и брега на р. Енчова в отсечката от „Софийско шосе” до ул. „Скобелев”.

“За двата моста ще са необходими по първоначални сметки около 190 000 лв., количествено-стойностните сметки за укрепване брега на Енчова река по протежението на ул. „Марица” тепърва ще се правят”, казаха от общината.
Оттам уточниха още, че средствата ще бъдат търсени от перата за ВиК ремонти и за ремонт на улици, заложени в бюджета на община Шумен за тази година. Останалите пари ще бъдат заложени в следващия бюджет.

Ще бъдат актуализирани сметките и за корекцията на р. Поройна в района на Индустриалната зона, подадени през месец май в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Към тях ще бъдат добавени необходимите суми за реконструкция на р. Енчова от Топхането до вливането й в р. Поройна. 

ШУМ.БГ