Летният фестивал "Опера на върховете", който Софийската опера и балет организира за трета година, ще се проведе от 13 до 29 юли на открита сцена на Белоградчишките скали, съобщиха от операта. Всички спектакли ще бъдат в първия двор на крепостта и ще започват в 20 часа.

Програмата тази година ще включва балетни спектакли и опери, като някои от тях бяха изиграни през месец май тази година на сцената на "Болшой театър" в Москва. Част от балетната програма са световноизвестни заглавия като "Корсар", чиято първа премиера е на сцената на "Пале Гарние" в Париж през 1856 г. Постановката е по музика на Адолф Адам и режисура на Елдар Алиев.

В афиша е и балетът "Жизел", отново по музика на Адолф Адам, а постановката и режисурата са на хореографа Петър Луканов. Балетната програма ще приключи с произведението на австрийския композитор Лудвиг Минкус "Дон Кихот", вдъхновено от романа на Мигел де Сервантес. Режисурата и постановката за българската сцена са на Петър Луканов.

Произведение на Верди се посвещава на 330 години от избухването на Чипровското въстание

Първи в оперната програма е "Реквием" на Джузепе Верди, който организаторите посвещават на 370 годишнина от основаването на Никополската епархия, на 330 години от избухването на Чипровското въстание и в памет на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850 г. Солисти ще бъдат Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Камен Чанев, Светозар Ангелов.

"Кармен" от френския оперен композитор Жорж Бизе и "Тоска" от композитора с италиански произход Джакомо Пучини са другите две постановки, които фестивалът ще представи. Те са под режисурата на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов. В ролята на Кармен ще бъде Виолета Радомирска, а ролята на Анджелоти в "Тоска" ще изиграе Ангел Христов.

Мюзикълът "Мамма миа" с нова концепция

"Опера на върховете" ще представи и мюзикълът "Мамма миа", чиято премиера е на 18 юли на сцената на Софийската опера и балет в София. "Българската версия ще е съвсем различна от стотиците, направени досега", каза Пламен Карталов на пресконференция по повод премиерния спектакъл и допълни, че има своя авторска концепция.

В последните дни на фестивала посетителите ще могат да гледат спектакъла "Вагнер Магура: Богове, великани, джуджета и валкюри", който ще се състои в пещерата "Магура".

Билетите за "Опера на върховете" са вече в продажба на касите на Софийската опера и балет, а също и онлайн на сайта на операта.

dnevnik.bg