На 16 юли, понеделник, от 17.30 ч. в РБ „Стилиян Чилингиров” гостуват Кристиан Иванов и Добромир Добрев за представяне на книгата „Гунди – какъвто не го познавате”, съобщиха от библиотеката.

Заедно с колегите си Елица Младенова и Георги Иванов двамата журналисти са събрали в изданието 28 истории за футболната легенда на „Левски” и „Ботев” Георги Аспарухов – Гунди, като много от историите са документирани в лични срещи с най-близките хора на големия футболист и го разкриват в непозната до днес светлина.

Повод за издаването на книгата е навършващата се през 2018-та 75-годишнина от рождението на Георги Аспарухов. Посмъртно Гунди е обявен през 1999 г. за най-добър футболист на България за ХХ век и награден през 2014 г. с указ на президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина” – I степен за изключително големи заслуги в областта на спорта.

Големият футболист е роден на 4 май 1943 г. и живее само 28 години – на 30 юни 1971 г. загива в автомобилна катастрофа заедно със съотборника си Никола Котков. За краткото си време живот обаче Гунди се превръща в един от най-големите български футболисти на всички времена. В съответствие с годините живот на Гунди в книгата са публикувани и 28 уникални авторски снимки на големия майстор в спортната фотография Петър Спасов.

ШУМ.БГ