Американският президент Доналд Тръмп е поискал от държавите, членуващи в НАТО, да заделят по 4 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана - два пъти повече от дела, за който настояваше досега.

Това съобщиха представители на Белия дом, цитирани от "Ройтерс". По същото време новината дойде и от българския колега на Тръмп Румен Радев в разговор с журналисти.

Радев представлява България на срещата на върха на НАТО днес и утре, на която европейските лидери допускаха възможността Тръмп да ги заплаши с крайни мерки заради непропорционално малките разходи за отбрана, заради които САЩ поемат според него по-голямата част от бремето на колективната сигурност.

Според представителя на Белия дом не става дума за формално предложение, а за призив, тъй като за Тръмп е важно всички партньори в НАТО да заделят повече средства за сектора.

Откакто зае поста, Тръмп (който по време на кампанията си смяташе НАТО за отживелица) призовава останалите страни бюджетът им за отбрана да възлиза поне на 2% от техния БВП. В момента само пет държави освен САЩ отговарят на този критерий - Гърция, Естония, Великобритания, Румъния и Полша (за България делът е около 1.5% от БВП).

"Президентът от друга страна е прав," смята Радев

"Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите," каза и Радев, след разговорите на лидерите от НАТО в Брюксел. "Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това," поясни българският държавен глава. Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери". Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев, цитиран от БТА.

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

"НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя," коментира българският държавен глава.

НАТО, без способностите на Америка, не може да бъде същата, добави Радев. "Напомних на всички за резултатите от операцията в Либия - тогава тя разкри огромни дефицити във военните способности на европейските държави - системи за разузнаване, високоточни оръжия, дозарядки във въздуха, мобилност, съвременни системи за командване и управление, които се предоставяха изцяло от САЩ. Каква е съдбата на европейската сигурност, ако тези способности, предоставени от САЩ, ги няма."

Дневник