Германия закри клуб на боксьори и мотоциклетисти с името "Османен Германия", често наричан "рокерите на Ердоган" в германската преса, съобщиха местни издания и Би Би Си.

Силно националистичестката група, основана като боксов клуб през 2015 г., според различни публикации в германски медии е многократно свързвана с представители на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Полицията обискира помещения на "Османен Германия" вчера, а вътрешното министерство съобщи в "Туитър", че организацията с най-малко 300 членове и всички нейни дейности вече са забранени. "Който отхвърля закона, не може да очаква благосклонност," каза вътрешният министър Хорст Зеехофер, цитиран от Би Би Си. По думите му членовете на организацията от "рокерски тип... извършват сериозни престъпления."

Разследвания

Това все още не е потвърдено на съдебно ниво, но срещу членове на "Османен Германия" текат разследвания по данни на германски медии, а в Щутгарт започна процес срещу мъже, за които се предполага, че са нейни членове, за опит за убийство, изнудване, трафик на наркотици и сексуално робство. В Баден-Вюртемберг (чийто главен град е и Щутгарт) полицията разследва задграничните връзки на организацията от 2017 г., пише "Хюриет дейли нюз".

Баварският обществен оператор BR казва, че членовете на организацията в Германия също така са сплашвали критици на президента Реджеп Тайип Ердоган, сред които и кюрдски активисти. Същата медия твърди, че много от членовете на "Османен" са близки до турското националистическо движение "Сивите вълци".

За медията Илнур Чевик, помощник на Ердоган, потвърди, че е приел някои членове на организацията в столицата Анкара малко след опита за преврат преди две години и си е сложил една от тениските им в жест на подкрепа за "младежката им работа".

При предишни обиски полицията е изземала оръжия, наркотици и пари. Вчера Зеехофер каза, че сегашните са били в 4 германски провинции.

Дневник