Хърватия продължава да пише футболната си история, като постигна най-големия си успех с достигането на финала на световното първенство. Отборът спечели с 2:1 срещу Англия след продължения в Москва.

Още в петата минута англичаните взеха преднина. Тогава Киърън Трипиър изпълни много добре фаул централно пред наказателното поле и вкара. Това беше деветият гол за отбора от общо 12 до момента, дошъл след статично положение.

В 14-ата Хари Магуайър стреля с глава след ъглов удар, но беше неточен.

Хърватите владееха повече топката с поглед в нападение. Въпреки това не успяваха да създадат добри положения. В 19-ата минута Иван Перишич стреля от далеч по тревата, но топката мина встрани.

Англичаните изпуснаха отлична възможност да удвоят в 30-ата минута, когато Хари Кейн излезе в наказателното поле и стреля, но Субашич спаси. Топката се върна в нападателя на "Тотнъм", който стреля от малък ъгъл, уличи гредата и след рикошет в тялото на вратаря тя излезе. Последва и сигнал на страничния съдия. Хърватите отговориха с удар на Анте Ребич, спасен от Джордан Пикфорд.

Малко преди почивката Иван Ракитич получи в наказателното поле, но се забави и защитата на съперника се справи.

През второ полувреме хърватите започнаха да държат повече топката и да търсят изравняване. В 65-ата минута след силен удар на Иван Ракитич от границата на наказателното поле топката среща тяло на защитник.

Три по-късно хърватите изравниха чрез Иван Перишич. Върсалко центрира, а нападателят изпревари защитата на съперника и с крак засече във вратата на англичаните.

Последваха силни минути за хърватите, които се устремиха към пълен обрат. Най-добрата възможност дойде в 72-ата, когато Перишич улучи греда след удар в наказателното поле. След това пропуски направиха Марсело Брозович, Марио Манджукич и Деян Ловрен.

В добавеното време след центриране Кейн не можа да улучи добре и се стигна до продължения.

В тях първата добра възможност дойде пред Джон Стоунс, чийто удар с глава беше неточен. Манджукич и Брозович имаха нови пропуски.

Хърватия направи пълен обрат в 109-ата минута, когато топката беше насочена в наказателното поле и английската защита остави Манджукич непокрит. Нападателят се възползва и донесе победата на отбора си.

Дневник