Отборът на Националния военен университет "В.Левски" стана комплексен победител в провелото се в Шумен традиционно състезание по военен трибой. Второто място зае тимът на 68 бригада на специални сили - Пловдив, трети са Сухопътни войски.

В крайното индивидуално класиране първенец за 2018 г. е майор Константин Стефанов от НВУ. Втори се нареди Илия Куцаров от тима на Военновъздушните сили, трети е Валентин Бормов от НВУ.

В тазгодишното състезание по военен трибой участваха сборни отбори на Сухопътни войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Сили за специални операции, служба „Военна полиция”, НВУ ”Васил Левски”, 61-ва Стрямска механизирана бригада и Втора Тунджанска механизирана бригада.

Състезанието премина в три етапа. Първият бе стрелба с автомат „Калашников” като победител тук стана отборът на НВУ. Вторият етап бе хвърляне на граната в цел и бе спечелен отново от НВУ. Последният етап бе 8 000 метра крос в пресечена местност. Отборът победител в кроса е тимът на 68 бригада на специални сили - Пловдив. От всички участници най-бърз по трасето на Шуменското плато бе Илия Куцаров от Военновъздушни сили, който измина разстоянието за 25,51 минути.

Победителите днес бяха наградени на плаца на Военното училище в Шумен от декана на факултета "Артилерия, ПВО и КИС" към НВУ полковник Дилян Димитров.

Преди официалната церемония по награждаване полк Димитров каза пред журналисти, че и тази година състезанието е минало на високо ниво и отборите са се представили отлично.

"За следващата година имаме намерение от трибой състезанието да стане петобой. Смятаме да включим още два спорта - плуване с препятствия в закрит басейн и полоса, което е тренировъчно съоръжение съдържащо препятствия, които  трябва да бъдат преминати за определено време. Полосата все още не е изготвена, но имаме обещание, че такава може да бъде направена в района на нашия факултет", обясни полк. Димитров. 

ШУМ.БГ