Отборът по американски футбол "Далас каубойс" е най-скъпият спортен клуб в света за трета поредна година в класацията на "Форбс". Петкратният носител на "Супербоул" в Националната футболна лига (НФЛ) дори не успя да се класира за плейофите през последните два сезона, но въпреки това е оценен на 4.8 милиарда долара.

Тексасците са по-ценни с 14% от миналата година, когато бяха оценени на 4.2 милиарда долара. Освен това "каубоите" имат най-високите приходи - 840 милиона долара. Печалбата на "Далас" преди лихвите, данъците и амортизацията е 350 милиона долара.

След "Далас каубойс" се нареждат три футболни тима от Европа. "Манчестър юнайтед" е втори, като е оценен на 4.12 милиарда, пред "Реал" (Мадрид) – 4.09 милиарда, и "Барселона" (4.06 млрд. долара). И трите отбора правят скок в класацията, като при "червените дяволи" той е едно място, "Реал" минава от пета на трета позиция, а "Барселона" се изкачва с едно място.

Най-сериозен спад има отборът по бейзбол "Ню Йорк янкис", който преди 12 месеца беше втори. В момента обаче "янките" са пети, оценени на точно 4 милиарда долара.


За пръв път в топ 10 на класацията влиза шампионът в НБА "Голдън стейт уориърс". "Воините" са оценени на 3.1 милиарда долара, като са на 10-о място, след като преди година бяха 20-и.

Мейуедър е с най-големи приходи сред спортистите

Боксьорът Флойд Мейуедър не е имал мач от година насам, но остава спортистът с най-големи приходи в света. Американецът заработи 285 милиона долара след боя си със звездата в смесените бойни изкуства (MMA) Конър Макгрегър, което му отрежда първа позиция изобщо в развлекателния бизнес.

Зад Мейуедър са актьорът Джордж Клуни (239 милиона долара) и риалити звездата Кайли Дженър (166.5 млн.). В челните десет влизат още двама спортисти освен Мейуедър – Лионел Меси е осми със 111 млн. долара, а Кристиано Роналдо е 10-и със 108.