Команден пункт с доплеров радар ще изгради Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в бившето поделение Погребите на Шуменското плато. Вчера Министерски съвет гласува прехвърлянето на имота.

Радарът ще покрива цялата територия на Североизточна България, която към момента не е в обхвата на системата за противоградна защита. В Шуменско обаче няма да се прилага старият ракетен метод за борба с градушките, а ще се използват самолети. Те ще прелитат край градоносните облаци и ще ги изваляват, като ги обработват с реагент.

"Агенция „Борба с градушките“ провежда реформа, като целта е да се покрие 90% от страната. Новите територии ще се защитават по по-модерния начин, използван в Германия, Австрия, Гърция, САЩ - чрез самолети. Първоначално предвиждаме да наемем външен изпълнител за дейността чрез обществена поръчка, а след около 5 години ще закупим наши самолети. Ефективността на ракетния способ е около 70 - 80%. Самолетният способ е с ефективност около 65%, но разходите са по-ниски", каза за ШУМ.БГ директорът на ИА „Борба с градушките“ инж. Ваньо Славеев. Базата на противоградните самолети ще бъде в Горна Оряховица.

"В Североизточна България вероятността за градушки е много по-ниска от тази в Южна, но с климатичните промени рисковете се повишават. Радарът на Илчов баир ще заработи догодина. Той ще е тип МРЛ5 с американска електроника. Ще се разположи в радиопрозрачен купол на 10 метра височина", обясни инж. Славеев.

Изборът на Шуменското плато за разполагане на новия радар е направен заради доброто му местоположение и голямата надморска височина. Когато е решено да е тук, инж. Ваньо Славеев, който е завършил Военното училище в Шумен през 1980-та, се сетил за Погребите. "Идвахме няколко пъти на оглед. Харесахме си сградата на старото караулно помещение. Има осигурени средства за ремонта, вече разполагаме и със самия радар", добави директорът на Агенцията.

В командния пункт ще работят петима души.

ШУМ.БГ