Григор Димитров се изправя срещу финалиста от "Уимбълдън" Кевин Андерсън в битка за място в полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто. Двамата ще излязат на централния корт в 19.30 часа българско време, а двубоят ще бъде предаван пряко по "Макс спорт 1".

Димитров ще опита да се класира за първия си полуфинал от четири месеца насам. За последно той беше част от финалната четворка на мастърса в Монте Карло в средата на април. Тогава беше и последният път, когато записа три поредни победи в една надпревара.

Българският тенисист стигна до четвъртфиналите в Канада след две инфарктни победи след тайбрек в третия сет. Във втори кръг световният №5 обърна Фернандо Вердаско след 4:6, 6:2, 7:6 (5), а вчера пречупи Франсис Тиафо със 7:6 (1), 3:6, 7:6 (4).

"Определено не играя най-добрия си тенис, но намирам начин да се справям. Мисля, че се подобрявам. С всеки мач трупам увереност, ставам по-стабилен на корта и всичко се нарежда на мястото си", заяви Димитров след победата над Тиафо.

Андерсън достигна до четвъртфиналите в Торонто след два мача с квалификанти. В първия си двубой той победи руснака Евгений Донской с 4:6, 6:2, 7:6 (0), след което надигра Иля Ивашка от Беларус със 7:5, 6:3.

Димитров и Андерсън ще се срещнат за осми път. 27-годишният българин има категорично предимство в мачовете с 32-годишния африканец, като е спечелил шест от тях. По традиция обаче двубоите им са много оспорвани и драматични.

Последната среща между двамата беше през есента на 2016 г., когато шампионът от финалите на АТП спечели със 7:6 (3), 5:7, 6:2 на четвъртфиналите в Стокхолм. Единственият успех на Андерсън е от 2012 г. - 2:6, 7:6 (5), 7:6 (3) в Сан Хосе.

Южноафриканецът обаче е един от тенисистите в най-добра форма през последната година. Той игра финал в два от последните три турнира от Големия шлем - US Open и "Уимбълдън", a от началото на сезона има 31 победи в 42 мача.

Димитров междувременно се оттегли от надпреварата на двойки в Торонто, след като сложи край на серията си от пет поредни турнира без достигане до четвъртфиналите. Българинът и белгийският му партньор Давид Гофен трябваше да играят с поставените под №1 Оливер Марах и Мате Павич, които продължават без игра към финалната осмица.

Дневник