Над 320 човека се изследваха безплатно за хепатит В и С в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 10 септември в Шумен под личния патронаж на д-р Нигяр Джафер. Това съобщиха организаторите от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.

Изследванията са отчели три положителни резултата за хепатит В – жена на 39 г., жена на 63 г. и мъж на 55 г., както и два положителни за хепатит С – мъж на 51 г. и жена на 63 г. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог.

Във връзка с големия интерес към акцията и многото желаещи да се изследват, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен ще продължи инициативата в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!” и създава организация за желаещите, които не са имали възможността да посетят мобилния кабинет, да се изследват в периода 12 - 14 септември в сградата на РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет.2, ст. №11 от 9:00 до 15:00 ч.

Безплатните изследвания ще се извършват от квалифицирани и обучени лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 15 минути. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за преходна консумацията на храна и напитки.

Вчера преди откриването на кампанията официалните гости засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“, а д-р Нигяр Джафер отбеляза, че усилията трябва да се насочат към изработване и внедряване на Национална скринингова програма, за да може България да се доближи до развитите европейски страни, където са въведени подобни програми, имащи за цел ранното откриване и лечение на заболяването. Тя подчерта също, че е важно да се говори по темата и да се правят подобни събития, които да насърчават населението към профилактика на заболяванията.

ШУМ.БГ