Българският национален отбор по волейбол записа първа загуба на световното първенство, след като отстъпи с 1:3 (22:25, 20:25, 25:22, 19:25) срещу състава на Иран. Играчите на Пламен Константинов не успяха да повторят представянето си от първата среща с Финландия, а срещу себе си срещнаха и много организиран отбор.

Иранците грешаха по-малко, а разпределителят им Саид Маруф взимаше най-правителните решения в срещата. За сметка на това българските нападатели допуснаха много непредизвикани грешки. Началният удар не потръгна от самото начало на мача и до края това не се промени.

С една победа и една загуба България заема трето място в група D на световните финали, като има три точки. Иран води с шест точки и геймово съотношение 6:1, каквото има и Полша, който по-рано през деня надигра Куба.

В следващия си мач в петък България среща Пуерто Рико.

Най-резултатен за иранският отбор беше Мохамджавад, който завърши с 21 точки. С 11 пък се отчете Сейед. За България със 17 точки завърши Тодор Скримов, а Николай Учиков, Виктор Йосифов и Николай Пенчев добавиха по десет.

В първата част иранският отбор поведе преди първата техническа пауза, на която се оттегли с две точки аванс. След това съставът, воден от Игор Колакович започна да трупа още по-голям аванс, който беше застрашен едва в края на гейма. Тогава при сервис на Виктор Йосифов България успя да направи няколко поредни точки, но в крайна сметка Иран спечели след 25:22.


Във втория гейм ситуацията не се промени драстично, а Пламен Константинов опита с промени сред играчите да обърне развоя на срещата. За кратко той извади диагонала Николай Учиков от полето, като вместо него се появи Мирослав Градинаров.

След това имаше промяна и при центровете, като Светослав Гоцев замени Николай Николов, чиято игра не се получаваше в атака.

Все пак с много стабилна игра в атака и умело ръководене от плеймейкъра Саид Маруф Иран се справяше добре в ключовите моменти. След 28 минути персийците спечелиха и втората част, и поведоха с 2:0.

В третия гейм българският отбор нямаше право на грешки и успя да поведе още при първото техническо прекъсване. След това обаче Иран се върна и благодарение на две грешки в атака на Учиков успя да поведе с 16:14. В критичния момент българските волейболисти стабилизираха играта си и след няколко драматични разигравания успяха да поведат при 20:19.

Последваха силни изяви на Виктор Йосифов и Учиков, които позволиха на българите да поведат с три точки, а след това и с четири при 24:20. След два пропуснати геймбола, все пак българският тим затвори частта при 25:22.

В четвъртата част и двата тима грешаха, като много често водачът се сменяше. Най-големи проблеми за иранците създаваше флот сервисът на Николай Пенчев, но все пак преди втората техническа пауза азиатците поведоха. Тогава Тодор Скримов получи контузия и беше сменен от Валентин Братоев, а Градинаров отново замени неубедителния Учиков.

Играта продължи да бъде хаотична, като българският тим така и не успя да наложи контрол над срещата. В края Иран пък не допусна изненада и с по-добри изяви при мрежата азиатците затвориха срещата при 25:19.

Дневник