От Преслав тръгва просвещението в голяма част на Европа, тук е създадена славянската азбука, Преслав е бил столица на Велика империя през средновековието. Дори само тези факти ни задължават да честваме годишнините на втората българка столица. Това каза днес на пресконференция кметът на Велики Преслав Александър Горчев. Поводът за срещата с журналисти бе предстоящото честване на 1125 г. от обявяването на Преслав за столица на България.

Отбелязването на годишнината ще започне в катедралата във Варна на 16 септември сутринта, където ще има специална служба, посветена на Велики Преслав, която ще изнесат патриарх Неофит и Варненския и Преславски митрополит Йоан. След това в 12,30 часа в базиликата в Царския дворец във Велики Преслав патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен.

„Тази служба ни препраща към Църковния народен събор от 893 г., решенията, от който предначертават до голяма степен развитието на България в следващите години, когато царува Симеон, а след това и синът му Петър“, каза Александър Горчев. Той допълни, че събитията, които организира общината през цялата 2018 г. са посветени на годишнината, но кулминацията им е сега през есента. Вечерта в неделния ден на Царския площад ансамбъл „Българе“ ще представят спектакъла „България през вековете“ като в него ще се акцентира на столицата Велики Преслав.

„В следващите 10 дни сме подготвили много мероприятия, които ще се проведат във Велики Преслав и населените места в общината. Всички са посветени на 1125 г. от обявяването на Преслав за българска столица“. За най-младите сме организирали турнир по стрийтбол, в който ще участва отбори от Аматьорската национална лига“, допълни кметът на Велики Преслав.

Той каза още, че за честването на годишнината е отправил покани до всички държавни мъже, представители на политически парти и институции. „Такива събития трябва да обединяват държавата и народа“, отбеляза Александър Горчев.

По време на брифинга кметът на Велики Преслав разказа и за археологическите проучвания, които се извършват това лято в старата столица

„Първият екип, ръководен от Мария Манолова и Петър Димитров, приключи работа. В разкопките участваха и чуждестранни студенти, за които стана традиция да идват през лятото при нас. Те работиха във Вътрешния град в северната част от Владетелската базилика. Там се разкриха некропол и селища с пластове от 14-15 век до 9-10 век. Досега са достигнати пластовете от 12 век. Резултатите са обнадеждаващи. Целта е да се разкрият градоустройството и архитектурата на старата столица. Проучванията в следващите години могат да доведат до промени на досегашната представа на града“, обясни д-р Горчев. Той допълни, че вторият екип, ръководен от доц. Маргарита Ваклинова, е започнал работа по територия, която също малко е проучвана досега. Археолозите работят на север от официалните врати на Царския дворец.

„За съжаление от няколко години насам Велики Преслав е позабравен по отношение на финансиране на археологически проучвания, от страна на БАН и Министерството на културата. Надявам се това да се промени, както и да се открият нови данни за Велики Преслав.

Александър Горчев каза още, че чакат разрешение от Министерството на културата за премахване на бетонните части, поставени на Кръглата църква при консервацията й през 80-те години на миналия век. „По мое мнение тази консервация, правена тогава е много неудачна. За това искаме разрешение да премахнем частите от бетон и да възстановим църквата с камъни, с което да се доближим до автентичния й вид“, каза още Александър Горчев. Той спомена още, че предстои да се направи 3D визуализаци на място до някои от обектите в старата столица.

ШУМ.БГ