България несъмнено може един ден да приеме олимпийско събитие, заяви президентът на МОК Томас Бах по време на посещението си в страната. Думите му дойдоха след церемонията, на която беше удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Национална спортна академия "Васил Левски".

"Мисля, че страната постига олимпийски рекорд, като организира три световни първенства в три олимпийски спорта (волейбол, художествена гимнастика и гребане) за седмица. Мога да усетя страстта и отдадеността на българите към спорта и към спортистите си. Затова се чувствам у дома", каза Бах пред журналисти.

Последва въпрос каква е възможността страната да приеме зимни олимпийски игри. "С организацията на трите световни първенства и на много други значими събития - най-вече в зимните спортове, има много какво да предложи на олимпийския свят. Аз лично нямам съмнение, че един ден България може да приеме олимпийско събитие. След това посещение ще продължим да говорим за това с правителството, с министъра на спорта и олимпийския комитет. След това ще видим как ще се развият нещата. Надявам се в положителен план", добави Бах.

Преди това той имаше среща с министър-председателя Бойко Борисов. Там премиерът изтъкнал, че България има сериозна и последователна политика към развитието на спорта и се гордее със силните си спортисти в редица дисциплини, обявиха от пресслужбата на министерския съвет.

"Преди 1990 г. всички държави в региона се рекламираха най-много чрез спорта, но след това настана разруха. Бяха приватизирани малкото спортни зали, които имаше в България. Нямаше такива нито в столицата, нито в града на Стефка Костадинова – Пловдив. Вложихме 350 милиона лева и започнахме да изграждаме една по една спортни зали из цялата страна. Днес имаме "Арена Армеец", "Колодрума" в Пловдив - най-големият (колодрум) в Европа, както и много други", заяви Борисов.

Според него трите големи домакинства в момента са признание за направеното като материална база в страната.

"Благодаря ви, че инвестирате в спорта и в бъдещето на младите. Ние наблюдаваме тези процеси. Имаме чудесно сътрудничество, което ще продължим. Европа и светът забелязват прогреса на България в последните години. Това се доказа най-вече с успешното ви европредседателство", казал Бах на Борисов, цитиран от пресслужбата.

По-късно пред журналисти президентът на МОК посочи: "В спорта винаги има предизвикателства, но прогресът винаги идва с търсенето на решения и с погледа към бъдещето." Според него спортът трябва да запази връзката си с младите и да продължи - повече от всякога, да обединява хората.

"Спортът е котва на стабилността, която може да донесе мир на света", каза още Бах.

Dnevnik.bg