Предстои да се разработят мерки, с които притежателите на свине в дворовете на къщите си, да ги заколят, за да не се допусне разпространение на чумата по свинете. Мерките ще са готови идната сряда. Това съобщи правителствената пресслужба след поредното заседание на Централния епизоотичен съвет на заседание в Министерския съвет.

Става дума за свинете в задния двор на къщите, които се намират в 20-километровата зона около индустриалните ферми. За целта на стопаните ще се предложат пари за компенсация. От съобщението се разбира, че това ще важи само за регистрирани животни.

При откритото огнище на чува в провадийско село се оказа, че повечето свине не са регистрирани.

Не може обаче да се стимулират незаконни животни, е обявил по време на заседанието земеделският министър Румен Порожанов.

Хората трябва да си заколят прасетата. Ако гледаме закона, за нерегистрираните животни той е строг и ще се наложат санкции без компенсация, е обяснил директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

По време на заседанието Порожанов е обявил взетите до момента мерки. Африканската чума по свинете в село Тутраканци, Варненско е потвърдена от референтната лаборатория в Мадрид.

Заболяването не е опасно за хората, но води до огромни икономически загуби, посочва в доклада си министърът. По данни на министерството в българските индустриални свинеферми се отглеждат над 400 хил. животни на три оборота годишно или общо около 1.2 млн. прасета. Разпространението на африканската чума по свинете в съседна Румъния вече обхваща 1000 огнища и на евтаназия подлежат 300 хил. животни.

От вчера заболяването е констатирано и в Белгия близо до френската граница. За заболяването властите съобщиха вчера като това е първият случая на заболяването в страната от 1985 г. Белгийските власти са въвели извънредни мерки за защита на фермите и кланиците.

"Обезпокоени сме от заболяването, има риск от огромни икономически загуби. Трябва да засилим мерките за биосигурност", е заявил по време на заседанието Румен Караманов от асоциацията на свиневъдите. Браншът подкрепя да се правят масирани проверки навсякъде – и в домашните ферми, и в индустриалните, като за нарушителите да се налагат санкции, се посочва в съобщението до медиите.

Оценката на земеделското министерство е, че в най-застрашения район от чумата - Северна България загубите на стопанството при разпространение на болестта може да достигнат половин милиард лева.

Кланиците, в които да могат да се колят животни да не са само в в десеткилометровата наблюдавана зона около констатирано огнище на чумата по свинете, предвиждат промени в наредбата, публикувани за съгласуване от земеделското министерство днес. Досега умъртвяването трябваше да става само в кланици в наблюдавания периметър и това силно е ограничавало собствениците на свинете, които е трябвало да ги умъртвяват, се отбелязва в мотивите. С изменението се предвижда вече това да става "по възможност" в наблюдаваната зона, но не задължително.

Dnevnik.bg