Двама журналисти - български и румънски, са били задържани от полицията в Перник във връзка с извършвано от тях разследване за корупция с европрограма. Това обяви късно в четвъртък вечерта на страницата си във "Фейсбук" сайтът "Биволъ". Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) също съобщи, че е получила много сигнали за случая.

"Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес (четвъртък, 13 септември - бел.ред.) е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт", пише "Биволъ" в статус в социалната мрежа, в който разказва още, че журналистите са били отведени в местната полиция, защото са се опитвали да заснемат как в дупка в полето край село Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването им.

Версията на МВР

В петък сутрин пресцентърът на МВР не можеше да даде отговори на въпросите на "Дневник" и каза, че проверява информацията. По-късно шефът на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов обясни пред медии, че на 11 септември в МВР е получен сигнал от журналистите за извършване на действия, които целят укриване на корупция - унищожаване на материали за обществени поръчки.

"Започнахме проверка. Вчера в Перник при операция, където са унищожавани материали, са задържани трима души, които впоследствие са се представили като двама журналисти и адвокат. Те бяха отведени за установяване на самоличност и снемане на обяснения. След което бяха освободени. Задържане не е имало, само са отведени за даване на обяснения по случая", твърди Спиридонов.

"На ливада бяха - как да бъде установена самоличност", отговори Спиридонов на въпрос дали задържането е станало на поляна, както съобщи сайтът "Биволъ".

"Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района са освободени", съобщи по-късно и пресцентърът на МВР.

Журналистът Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро не отговаряха на мобилните си телефони в петък по обяд, за да разкажат за случилото се.

МВР за изгаряните документи

Спиридонов не коментира пред медиите дали и какво е установено за унищожаваните материали.

От пресцентъра на МВР обясниха за "Дневник", че е образувано разследване след сигнала до полицията за унищожаване на документи, в опит за прикриване на корупция. Разследващите изясняват всички факти и обстоятелства като са назначени експертизи, които да установят какви са тези документи.

Разказът на "Биволъ" за ареста

По-късно в петък "Биволъ" публикува статия със своята версия и подробности по случая. От сайта обясняват, че в късния следобед в четвъртък журналистите Стоянов и Биру са получили информация, че за втори ден от централата на фирмата "Джи Пи Груп" - на столичния булевард "Черни връх", се изнасят документи и техника. Два дни по - рано сайтът публикува разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти.

В него се разказва за скрито счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. "Биволъ" пише, че разполагал с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева, като сред тях имало счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи. "От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата "Джи Пи Груп", се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума", твърди сайтът.

Сътрудници на разследващия сайт са проследили лекотоварните автомобили, които били пълни с изнесени от централата на "Джи Пи Груп" документи. Колите се отправили в района на град Радомир, където започнало изгарянето им. Двамата журналисти искали да заснемат унищожаването на документацията. Когато се появили на мястото, където били изгаряни документите, те открили чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Там журналистите са били задържани от местната полиция.

От сайта подчертават, че на двамата не е било позволено да проведат телефонни разговори, което е тяхно право. След като журналистите са се легитимирали с прескарти и са обяснили какво правят на мястото, са им били свалени белезниците, но пак не са получи възможност да се обадят по телефона, както е по закон. Два часа след задържането им на местопроизшествието са се появили оперативни работници, които при опит да огледат "кладата", намираща се в трап на полето край гара Егълница, неволно я разпалиха отново, разказва "Биволъ". След половин час дошла и пожарната и започнало гасенето на горящите документи. В това време Стоянов и Биру все още са били задържани.

След полунощ двамата са отведени от полицията в Радомир, за да им бъдат свалени обяснения. Сайтът посочва, че те са получили протоколи за задържане, което опровергава информацията от МВР, че задържане не е имало. То е било обосновано с това, че журналистите са били в района на местопроизшествието.

В полицията в Радомир били донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група, отбелязва още сайтът и допълва, че без обяснение остава въпросът защо полицията не се е заела активно да спасява горящите документи.

Отново през "Фейсбук" от сайта съобщиха, че двамата журналисти са се прибрали благополучно, "след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта".

Все още няма коментар и от посолството на Румъния в България, а според "Биволъ" консулът им в страната се е включил в изясняването на случая през нощта.

Проектът RISE Project, към който работи Биро, цитира изявление на румънското външно министерство, според което посолството в София спешно е поискало информация от местните власти и е изпратило мобилен консулски екип, който да съдейства на задържания журналист. (RISE Project сочат, че името на изпратения консул е Флориан–Даниел Мазилу.) Според текста българските власти са информирали румънските, че Биро е бил задържан за проверка. Самият Биро пише в профила си във "Фейсбук", че е добре и ще съобщи повече информация по-късно.

Атила Биро пред "Дневник": Румънският консул ми помогна с бюрокрацията

"Полицията дойде, накара ни да легнем на земята и ни закопчаха с белезници. Опитахме да говорим с тях и да им покажем личните си и журналистически карти. Да кажем, че правим разследване. Не успяхме да ги накараме поне да махнат белезниците. Бяхме с тях около час. След това дойдоха и други полицаи, взеха ни телефоните и личните карти и поискаха да видят снимките, които бяхме направили. До 02:30 останахме там", разказа Биро пред "Дневник".

"После пристигнахме в полицейски участък близо до селото, където попълнихме някакво заявление. Очакваше ни румънският консул, който ми помогна с бюрокрацията. Попълних декларацията и полицията каза, че съм бил задържан, за да бъда идентифициран. След това ни освободиха", допълни той.

"На мястото, където видяхме накъсаните документи, имаше и дупка, където са били горени. Видяхме с очите си, че документите са били свързани с европейски проекти, защото имаха такова лого", разказа още той и отказа да дава повече подробности за ареста и извършваното журналистическо разследване. Каза само, че "RISE Project и "Бивол" ще продължат да разследват измами с европейски средства и да работят по истории, финансирани от International Press Institute."

Реакции

От АЕЖ-България коментираха, че "по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото".

Междувременно в социалната мрежа бе организиран и протест в защита на задържаните за понеделник (17 септември) от 18:30 часа пред Министерския съвет.

Омбудсманът Мая Манолова определи задържането на двамата журналисти като нарушаване на човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация. Тя е говорила с шефа на полицията в Перник, който я информирал, че те са били освободени в 4.30 часа тази сутрин, съобщи още пресцентърът ѝ. "От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност", пише в съобщението. В него се допълва, че Манолова иска пълна информация и публичност по случая. "Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване", изтъква още омбудсманът.

Dnevnik.bg