Африканската чума пристигна в Западна Европа, след като бяха открити случаи на заразени глигани в Белгия, близо до границата с Франция и Люксембург, съобщиха официални източници, цитирани от ДПА.

Министерство на прехраната и земеделието на Германия, чиято граница е само на 60 километра от мястото, където бяха открити мъртвите глигани, потвърди за случаите.

В петък и Белгия официално потвърди, че за пръв път от 1985 г. в страната има случай на заразата, която може да причини огромни щети на фермерите. Според Агенцията за безопасност на храните става дума за района Етал, близо до френската граница.

Париж реагира незабавно, като земеделското министерство засили наблюдението в четири департамента по границата с Белгия и въведе допълнителни мерки за защита на свинефермите и кланиците.

"Този нов случай е разрастване обхвата на заболяването към Западна Европа за пръв път по време на настоящата пандемия. Това може да се окаже ново предизвикателство към епидемиологичната обстановка с африканската чума по света като цяло. Може би то е потвърждение, че заразата е достигнала размерите на пандемия", коментира пред "Ройтерс" Пол Сандбърг, изпълнителен директор на Информационния център за здравословното състояние на свинете в САЩ.

ЕС е вторият по големина производител на свинско месо в света след Китай и най-големият износител. Повечето от свиневъдните ферми са в Германия, Дания, Франция и Испания.


Болестта не е опасна за хората, но фермерите се опасяват от разрастването й, което може да доведе до ограничения в износа и свързаните с тях финансови загуби. Няма ваксина или лечение за болестта.

Досега вирусът беше открит в осем източно- и централноевропейски страни, както и в Украйна и Русия. Румъния потвърди миналия месец най-голямото огнище на болестта от Втората световна война, като съобщи, че е умъртвила над 120 хил. прасета.


Министърът на прехраната и земеделието на Германия Юлия Кльокнер побърза да успокои фермерите. "Ние сме добре подготвени", каза тя, като добави, че Берлин е в постоянна връзка с белгийските власти и Европейската комисия.

Германия одобри по-рано тази година редица мерки за борба с разпространението на болестта, включително и премахването на сезонната забрана за лов на глигани.

През юни Дания одобри построяването на 70-километрова ограда по протежението на границата с Германия като част от усилията на страната да не позволи проникването на заразата, припомня БТА.

За наблюдателите повече тревога предизвиква случващото се в Китай - най-големият производител на свинско в света. От август насам има съобщения за няколко случая, предизвикали строги ограничения, включително забрана за транспортиране на животни и за използване на животински остатъци за храна на прасета в засегнатите провинции.

Dnevnik.bg