Швейцарската прокуратура разследва дали руснаци стоят зад хакерска атака срещу Световната антидопингова агенция (WADA), заяви в събота главният прокурор. Той обясни, че се разширява обхвата на предполагаемия шпионаж срещу институции в Швейцария, една от които е именно WADA.

Проверките и наказателните производства започнаха още през 2017 г. "Като част от тези процедури прокуратурата, в сътрудничество с Федералната разузнавателна служба, успя да идентифицира две лица. Горепосочените наказателни производства се отнасят до разследването за кибератака срещу Световната антидопингова агенция", добавиха от офиса на главния прокурор.

В събота в швейцарски медии се появи информация, че Русия шпионира WADA и Международния олимпийски комитет (МОК). В последните години двете организии разследват употребата на допинг от руски спортисти.

Новината обаче се появява часове, след като комисия към WADA препоръча правата на Руската антидопингова агенция (RUSADA) да бъдат възстановени.

Руското посолство в Берн веднага отговори на публикациите в медиите, описвайки ги "като опит да се попречи на възстановяването на антидопинговата лаборатория в Русия".

"Трябва да се отбележи, че тези публикации, които включват прилагателни като" заподозрени "и" вероятно ", се появиха веднага след като Световната комисия за преглед на спазването на антидопинговата агенция издаде препоръка за отмяна на спирането на Руската агенция за борба с допинга", гласи изявлението.

Дневник