Паркингът зад РБ „Стилиян Чилингиров“ остава безплатен. Общинският съвет за втори път отхвърли предложението на администрацията паркингът да се стопанисва от ОЖИ и за ползването му да се заплаща.

Кметът Любомир Христов аргументира предложението с това, че с платеното паркиране се цели да се въведе ред в центъра на града и да може всеки да има място, където да спре колта си. „Трябва възможно по-бързо да внесем ред в паркирането в центъра, което ще е в полза на всички шуменци“, заяви Любомир Христов. Той посочи, че за първите 6 месеца от годината в Шумен новорегистрираните автомобили са над 7500, а в общината 8719.

Светлозар Тусузов призова да се помисли, освен за разширяване на Синята зона, да се помисли за Зелена и Жълта зона. „Трябва да отчетем, че имаме проблем и автомобилите скоро ще задръстят града. Затова за паркирането им трябва да се заплаща, с малки суми, но да се заплаща“, заяви Тусузов.

Мнението му бе подкрепено от Иван Йонков от БСП. Той обаче заяви, че вкарването на един паркинг в Синя зона не е решение на проблема. „Не трябва да се работи на парче, а да направим дебат за всяка една зона, кои площи да обхващат те. Да обсъдим как постепенно да започнем въвеждането на тези зони за платено паркиране“, каза Йонков.

След тези изказвания съветниците 16 от съветниците гласуваха „за“ платен паркинг зад библиотеката, 7 бяха против, 8 се въздържаха, с което  решиха паркингът да остане безплатен.

ШУМ.БГ