Кенийският лекоатлет Самуел Калалей получи четиригодишно наказание след положителна проба за еритропoетин (EPO). Бегачът на дълги разстояния, който през миналата година спечели маратона в Атина, е дал пробата през април. Това се е случило след маратона в Ротердам.

От 4 юни Калалей беше с условно наказание, наложено му от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), но то вече е ефективно. Всички постижения на Калалей след състезанието в Холандия ще бъдат анулирани, като това заличава и личния му рекорд от 2.10:44, което тогава му донесе седмо място.

Положителната проба на Калалей е третият случай за годината, в който кенийски бегач е хващан с допинг. Преди това Елиуд Магут и Сюлейман Кипсес Симотво също бяха лишени от състезателни права за период от 4 години.

Доклад на Световната антидопингова агенция показва, че в периода между 2004 година и 1 август 2018 г. 138 атлети от африканската държава са дали положителни проби за забранени вещества. От всички тестове 113 са взети по време на състезания.

Дневник