Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай след победа с 6:4, 6:0 над Марко Чекинато от Италия. Поставеният под №2 сърбин нямаше никакви проблеми и продължава уверено в търсене на рекордна четвърта титла от турнира. Бившият №1 в света се нуждаеше само от 71 минути, за да се справи с Чекинато.

Джокович беше дори по-убедителен от първия си двубой на турнира, когато победи за 83 минути Жереми Шарди. Сърбинът се реваншира за загубата си от Чекинато на четвъртфинала на "Ролан Гарос" през тази година.

Това беше и едва втори мач между Джокович и италиаския тенисист, който е №21 в световната ранглиста.

Първият сет беше оспорван, като и двамата имаха много точки за пробив в третия и четвъртия гейм, но успяха да вземат подаванията си. Все пак по-опитният Джокович проби в седмия гейм, след което нямаше проблеми да затвори и сета с 6:4 за 46 миунти.

Във втората част Джокович беше много убедителен, започна с пробив, след което в своите сервис геймове беше безапелационен, давайки едва две точки на Чекинато. Сърбинът завърши мача със седем аса и без нито една двойна грешка. Той спечели 85% от точките на първия си сервис и 63% на втори.

В спор за място на полуфиналите Джокович ще срещне южноафриканеца Кевин Андерсън. Световният №8 победи в два сета Стефанос Циципас от Гърция с 6:4, 7:6 (1) за час и 41 минути.

Андерсън имаше две поредни загуби срещу гърка през 2018 г., като едната дойде на червено в Ещорил, а другата на мастърса в Торонто.

Двубоят между Джокович и Андерсън ще бъде повторение на финала от "Уимбълдън", когато сърбинът спечели с 6:2, 6:2, 7:6 (3). Джокович има само едно поражение от южноафриканеца в седем двубоя, като това се случи през 2008 г. в Маями.

Дневник