Компаниите от сектора "Информационни технологии" се обявиха срещу намерението на правителството да повиши максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. през следващата година.

В писмо до институциите асоциацията "Телекомуникации" (АСТЕЛ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер предупредиха, че това ще доведе до отлив на инвестиции и кадри от сектор с интензивно развитие и принос в икономиката и в бюджета и висококвалифицирани кадри.

Председателят на Българската асоциация по информационни технологии Огнян Траянов коментира пред БНР, че това противоречи на досегашната политика и обещанията, че осигурителният доход няма да бъде повишаван до края на 2020 г. По думите му, ако идеята е да се осигурят пари за увеличаване на пенсиите на някои от пенсионерите, то това ги противопоставя на хората, които произвеждат най-много добавена стойност – над 2 млрд. в БВП. От очакваните 148 хил. души, за които се казва, че ще бъдат засегнати, приблизително една трета са от сектор "Информационни и комуникационни технологии".

"Това не са назначени хора на високи заплати, а това са хора с висока оценка от пазара, който гласува като купува продуктите и услугите им и по този начин ги стимулира. За да можем да ги задържим в България, ние заделяме средства както за техните заплати, така и за инвестиции за тяхното развитие. Тези хора работят за продукти и услуги, които вдигат конкурентоспособността на цялата българска икономика. Това е стратегически ресурс, който ние с много големи усилия успяваме да поддържаме в България, да задържим млади хора тук", каза Траянов.

Dnevnik.bg