Съдът в окръг Целе в провинция Долна Саксония реши да екстрадира в България Северин Красимиров, обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Това обяви самата институция в съобщение на сайта си.

Решението е от 11 октомври 2018 г., а според него не са намерени достатъчно сериозни причини, които да възпрепятстват екстрадицията. В документа се посочва още, че Красимиров не е възразил срещу екстрадицията си и това е дало възможност за задействане на десетдневен срок, в който да бъде предаден на българските власти.

Генералната прокуратура в Целе междувременно съобщи, че Красимиров частично е признал деянията си (нападението срещу Виктория Маринова), но не и убийството ѝ. Той освен това твърди, че нито я е изнасилил, нито е откраднал нейни вещи.

По информация на сп. "Шпигел" и други германски медии той е признал по време на първия разпит, че заедно с приятел е употребил кокаин и много алкохол, а след това срещнал на брега на Дунав жена, с която влязъл в конфликт и тя го ударила, а той ѝ отвърнал по същия начин, но не можел да си спомни друго.

Междувременно от българското правосъдно министерство съобщиха, че са получили искане за предоставяне на информация за условията в местата за лишаване от свобода в България, във връзка с обявения за международно
издирване Красимиров. "В рамките на своята функционална компетентност, Министерството на правосъдието е изпратило изисканата от германската прокуратура информация за настаняване на Красимиров в съответствие с европейските стандарти - 4 кв. м. жилищна площ и самостоятелен санитарен възел. Отговорът е изпратен в спешен порядък", се казва в съобщението на оглавяваното от Цецка Цачева ведомство.

На 6 октомври в 14.27 часа беше подаден сигнал за намерения труп на Виктория Мариновa на крайбрежната алея в Русе. На четвъртия ден властта обяви, че престъплението е разкрито. Обявената от премиера, главния прокурор и вътрешния министър версия е, че мотивът на престъплението е сексуално посегателство. Досега пред медии лелята на Красимиров е казвала, че го е чула да говори по телефона с майка си, на която е признал, че е изнасилил жена и затова заминава при нея в Германия. Майката на Красимиров пък заяви пред "Нова телевизия", че пред нея той е признал вината си. Разказал ѝ, че бил пиян и надрусан, след като е бил на рожден ден. "Той призна, че го е направил на пияна глава, бил е надрусан. Каза ми, че не помни нищо. Започна да плаче пред мен. Той не е такъв човек", разказа Надежда Красимирова.

Дневник