Всички поддържани от Агенцията по вписванията регистри работят в пълната си функционалност. Това уверява ведомството, след като днес се разбра, че е обявило "спешна" обществена поръчка за осигуряването на памет, в която да съхранява постъпващата информация.

"Предприетите действия по обявяването на обществена поръчка за надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни се основават на детайлен технически анализ и целят гарантиране на работоспособността и отказоустойчивостта на регистрите", обяснява агенцията в съобщение до медиите. Допълва се, че необходимият допълнителен ресурс възлиза на 300 терабайта, като 120 терабайта следва да се осигурят неотложно и при спазване на разпоредбите на действащото законодателство.

Агенция по вписванията напомня, че и към момента продължават следствените действия за разкриване на причините, довели до нарушения достъп до Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел през август, когато регистърът не бе достъпен в продължение на 17 дни.

От съобщението се разбира, че заради опазването на отнасящи се до разследването данни ръководството на агенцията се въздържа да изтрива данни от информационните масиви, като обемът на тези данни възлиза на 80 терабайта.

"В допълнение, с цел спазване на приетите добри практики за информационна и мрежова сигурност, агенцията изпълнява дейности, които ангажират още от наличния й технологичен ресурс", се посочва в съобщението, без да се влиза в детайли.

Обявената обществена поръчка ще надгради новодоставените и гаранционни масиви за данни, което от своя страна предопределя кръга на потенциалните доставчици – официални партньори на производителя, обяснява агенцията.

Освен това се посочва, че предстои въвеждането на още електронни услуги, които допълнително ще натоварят системите, и затова на 12 октомври агенцията е обявила поръчките.

Дневник