Отне й само един филм, за да се превърне в актриса, чието име вече се спряга по повод предстоящите награди "Оскар". Ролята на Али във филма-мюзикъл на Брадли Купър "Роди се звезда" (A Star Is Born) донесе на Лейди Гага достойно място сред "Жените в Холивуд", заради което преди ден бе удостоена като такава от изданието Elle на 25-ото годишно събитие на медията в Лос Анджелис.

Докато по време на промотирането на лентата "Роди се звезда" певицата винаги се появява в драматични, бляскави рокли, напомнящи за стария пищен Холивуд, на събитието на Elle тя бе в уголемен мъжки тип костюм на Марк Джейкъбс, а косата й бе прибрана в обикновена опашка. За Лейди Гага, която мнозина познават не само заради музиката, но и избора на облекло, това е силен начин да предаде послание.

"Опитвах рокля след рокля днес, подготвяйки се за това събитие, един стегнат корсет след друг, едни токчета след други, диаманти, пера, платове с хиляди мъниста и най-красивите коприни в света. Честно да си призная, ми се догади. И се запитах: Какво значи всъщност да си жена в Холивуд? Ние не сме просто обекти за забавление на света. Ние не сме просто изображения, които носят усмивки или гримаси върху лицата на хората. Не сме членове на огромни конкурси за красота, чиято цел е да се подкопаваме едни-други за удоволствие на публиката. Ние жените в Холивуд - ние сме гласове. Ние имаме дълбоки мисли и идеи и вярвания и ценности за света и имаме силата да говорим и да бъдем чути и да отвърнем, когато сме били заглушени." С тези думи носителката на "Грами" започна речта си.

В заглавната история на списание Elle, чиято корица тя заема в момента в САЩ, Гага споделя, че въпреки лекотата, с която явно й се отдава актьорската работа, тя все пак се чувства "като зародиш" в Холивуд. Но пък, за да пресъздаде чувствителността и ранимостта в концертните сцени на "Роди се звезда" - обстановка, която й е доста позната - е било достатъчно просто да ги изпълни и като актриса, споделя певицата. Защото тя вече е преминала през тези емоции в реалността.

Речта й по време на събитието "Жените в Холивуд" бе много деликатна и откровена. На подиума тя сподели част от трудностите, през които преминава живота и кариерата й - сексуално насилие, психическо разстройство и стигна до апел към жените да надигнат глас и да склонят света към добрина.

Освен думите на певицата по време на събитието, медиите не пропуснаха да отразят и един друг детайл - в края на изказването си Лейди Гага поздрави "своя годеник". С това тя потвърди слуховете, че двамата с агента й Кристиан Карино са сгодени.

49-годишният Карино не е популярно име в световен мащаб, но е познат в средите на звездите, защото е мениджър на голяма част от тях. Работил е с имена като Бритни Спиърс, Майли Сайръс, Дженифър Лопес, Джони Деп и Джъстин Бийбър. Двамата са заедно от януари 2017 г. Той има предишен брак и дете от него, а Лейди Гага беше сгодена за актьора Тайлър Кини, с когото бяха заедно четири години преди годежа им през 2015 г..

В самата реч обясни избора си на тоалет за вечерта: "След като опитах около десетина рокли, с тъга в сърцето, че всичко, което ще има значение, ще е какво нося на този червен килим, видях този уголемен костюм на Марк Джейкъбс, забравен тихо в ъгъла", споделя още тя и продължава разказа си за удивлението около себе си и недоумението какво не е било наред с роклите на Раф Симон, Келвин Клайн, Брандън Максуел, Диор. "Те всички бяха рокли. А това бе един уголемен мъжки костюм, направен за жени. Не вечерна рокля. Започнах да плача. В този костюм аз се почувствах като себе си днес. В този костюм усетих в гърлото си истината за това коя съм."

От подиума Лейди Гага сподели още: "Като жертва на сексуално насилие в развлекателната индустрия, като жена, която все още няма достатъчно смелост да каже името на извършителя, като жена, която живее с хронична болка, като жена, която от много ранна възраст е убеждавана да слуша онова, което мъжете й казват да прави, реших, че искам днес аз да взема обратно властта. Днес аз нося панталоните."

В речта си певицата разкрива, че е станала жертва на сексуално насилие още на 19 години и това я е променило завинаги. Тя разказва не само за срама от случилото се, за неудобството на мълчанието, но и за реалните измерения на тази промяна. След дълго криене болката се превръща във физическа. "Бях диагностицирана с посттравматично стресово разстройство и фибромиалгия, което за мнозина дори не съществува. (...) Депресия, страх, хранителни разстройства, травма - това са само част от примерите за силите, които могат да доведат до това торнадо от болка."

След това Лейди Гага призовава всички мъже и жени да работят заедно, за да склонят света към добрината. По думите й, личната й мечта е да види учители или терапевти - експерти по психично здраве във всяко училище в държавата, а някой ден и в целия свят.

"Да надигнем гласове. Знам, че го правим, но да го направим по-силно. Не само като жени, но и като хора. И да видим, че има велики хора в този свят, които да помолим да ни подадат ръка, независимо от нашата история. За равни стандарти. Да се борим за справедливост за мъжете и жените и онези с различна сексуална идентичност. Това значи за мен да си жена в Холивуд. Значи, че имам платформа. Имам шанса да предизвикам промяна. Моля се, че слушаме и вярваме и обръщаме повече внимание на онези около нас в нужда... Бъдете помагащата ръка. Бъдете сила за промяна." С тези думи завършва речта й.

dnevnik.bg