След около три часа заседание и с шест на три гласа надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри проекта за бюджет на касата за догодина. Това научи "Дневник" от участници в заседанието. Документът предстои да мине през обсъждане в правителството и да бъде внесен в Народното събрание.

Законопроект за бюджета на НЗОК за 2019 г.

С преходните и заключителни разпоредби на одобрения днес проект се правят над 40 страници промени в основните закони в сектора на здравеопазването, които ще изменят изцяло много ключови взаимоотношения в системата. "За" са били всички представители на държавата в надзорния съвет, представителят на КНСБ и на пациентските организации Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. Само Оля Василева от КРИБ е била против, а представителите на Българската стопанска камара и на КТ "Подкрепа" са се въздържали.

Единственото положително на този проект е, че ще има допълнителни 490 милиона за здравеопазване, дотук свършват добрите неща, които могат да се кажат, коментира пред "Дневник" Оля Василева. Тя е заявила категоричната си позиция, че не може с преходни и заключителни разпоредби да се правят толкова генерални реформи и промени, като така се отнема възможността за обществен дебат и мнение на всички засегнати от предвижданите изменения. В конкретика по отделните промени не било навлизано по време на споровете, тъй като работодателските организации оспорили изцяло начина за прокарване на съществените промени в ключовите за сектора закони.

Представителите на държавата отговорили, че се пристъпва към подобна крачка, тъй като нямало административно и технологично време да се направят отделните промени във всеки един от законите. А за да се изпълни заложеният бюджет с новите правомощия на касата, се налагали измененията, разказа Василева.

Не съм против повече контрол, който се залага например, но не това е начинът, заяви тя. И отбеляза, че по закон е задължително обществено обсъждане, което в момента се финтира. Това не е коректно за всички, не е коректно и за пациентите, каквито сме всички ние, допълни тя.

Мотиви към промените

Останалите представители в надзора извън членовете на държавните органи не взели съществено участие в дискусията с изключение на другия член на работодателите и този на единия синдикат. А накрая подкрепили проекта. Предварително знаех, че ще го приемат, на практика нямаше кой да защити интересите на хората, отбеляза Василева.

След измененията държавата и здравните институции ще концентрират повече власт и контрол над здравната система - създава се мегаагенция за медицински надзор, която ще изземе правомощия на регионални и други контролни органи, разширяват се и контролните правомощия на НЗОК. Ще се ограничи разкриването на нови болници и възможността лекарите да практикуват на няколко места. Ще бъдат наложени строги рестрикции за начините на лечение и плащане за лекарства и медицински дейности.

"Нашето желание е с промените да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г. Всички промени са насочени към по-оптимално, справедливо използване на разходите", коментира след заседанието зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя коментира и някои от промените, като посочи например, че "разходно ефективна терапия" не означава най-евтината, а това е "принцип на наблюдение", не е задължителен принцип на плащане. С конкретна наредба с участие на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип, допълни Начева. И допълни, че при всички положения това няма да е обвързано с най-ниския разход.

Дневник