Повечето общини в Шуменско засега не планират да повишат размера на данъка върху превозните средства, показа репортерска проверка на ШУМ.БГ.

Такава възможност им предоставят последните промени в Закона за местните данъци и такси, който бе приет на второ четене миналата седмица и ще влезе в сила от новата година. В закона бе добавен екологичен компонент при изчисление на данък МПС и по-високи граници на ставката за мощност на двигателя.

Шумен запазваме същата ставка на данък МПС. Оставаме със същите данъци", категоричен бе кметът на най-голямата община в областта Любомир Христов.

"Не, нямам такова намерение", каза и кметът на Смядово Иванка Петрова.

Не се планира вдигане на данъка в община Каспичан. „В нашата община всички данъци са на долната граница, която позволява законът. Към този момент не планираме да вдигаме данъците за автомобилите“, каза кметът Милена Недева.

Засега не смята да пипа данъците на колите и кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев. „На предстоящата сесия няма да разглеждаме такава точка. В началото на моя мандат аз повиших данъка върху автомобилите, защото бяха на най-ниския праг. Сега не виждам причина да го правя отново. Но ако има подобна национална политика, облечена в законова форма, ние като администрация сме длъжни да я спазим“, каза пред ШУМ.БГ Камаджиев.

Категоричен бе и кметът на община Върбица Мердин Байрям: "При нас данъци не се вдигат. Държавата дава възможността с минимум и максимум при определянето им и ние решаваме. Досега винаги сме били на минимума. Данъците няма да се вдигат!".

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил призна, че въпросът все още не е обсъждан с колегите му от общината. "Ние тук обаче не сме привърженици на вдигането на данъците, затова ще запазим сегашния размер на този данък", каза той. 

Колежката му от Венец Нехрибан Ахмедова също не предвижда скок на данъка върху превозните средства. "Няма да го повишим, освен ако законът не го изисква изрично. Стандартът ни не се е повишил, за да вдигаме данъци", каза Ахмедова.

Въпросът с данък МПС стои на дневен ред пред местните администрации в Каолиново и Велики Преслав, но там все още не са взели решение дали да го вдигат или да го запазят същия. 

Кметът на Каолиново Нида Ахмедов заяви, че експертите в общината в момента разглеждат въпроса. "Не сме се спрели на вариант. Ако се въведе повишаване на данъка, то ще е в рамките на поносимото и само за старите автомобили", каза Ахмедов.

"Засега не сме го обсъждали и не мога да кажа, но ако решим да вдигнем данъка, то ще предложим увеличението да е минимално", каза кметът община Велики Преслав Александър Горчев. 

ШУМ.БГ