Шуменският частен съдебен изпълнител Асен Тонев получи осъдителна присъда за длъжностно присвояване на 243 073 лева и укриване на данъци в особено големи размери.  Вчера Шуменският окръжен съд му наложи наказание от 2 години и 10 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Присъдата беше постановена след признаване на фактите в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен от подсъдимия за длъжностно присвояване на 243 073 лева, което е в големи размери, и за две престъпления за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, извършени като продължавани престъпления. Към определеното от съда общо наказание бе присъединено и лишаване от право Тонев да упражнява професията си за срок от 3 години, считано от 28-ми март 2017-та
 

Уважени са и шест граждански иска в размер на 55 050 лева,  които подсъдимият трябва да заплати за причинените имуществени вреди на дружества и физически лица. Асен Тонев е осъден да заплати на Министерството на финансите сумите от 50 774 лева и 15 886 лева по уважените искове на държавата заедно със законната им лихва до окончателното им изплащане, както и направените разходи на досъдебното производство по сметка на МВР и Окръжния съд в Шумен.
Делото срещу 48-годишния частен съдебен изпълнител е на специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна поради своя характер и тежестта на престъпленията.

От прокуратурата припомнят, че Тонев е встъпил в длъжност частен съдебен изпълнител на 3 април 2006 г. Още в началото на дейността си умишлено създал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, които му били поверени да ги пази и управлява. Действията му не останали незабелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители. С решение на дисциплинарната й комисия той първоначално бил наказан с порицание, последвали две глоби в размер на по 1000 лева. Когато и това не постигнало дисциплиниращ ефект върху дейността на му, през август 2013 г. той бил глобен с 10 000 лева, а само четири месеца по-късно с друго решение на дисциплинарната комисия му било наложено наказание „Предупреждение за временно лишаване от правоспособност“.

ШУМ.БГ