Финалистът от "Ролан Гарос" Доминик Тийм постигна първата си победа във финалите на АТП. Австриецът надигра убедително Кей Нишикори с 6:1, 6:4 и запази минимални шансове да се класира за полуфиналите в Лондон.

Големият печеливш от развоя на мача е Роджър Федерер. Рекордьорът по титли от Големия шлем трябва да спечели само пет гейма срещу Кевин Андерсън тази вечер, за да продължи към полуфиналите.

Нишикори вече е аут от надпреварата. Тийм ще се класира за следващата фаза само ако Федерер вземе четири или по-малко гейма срещу Андерсън. Победителят от мача между швейцареца и южноафриканеца пък ще спечели първото място в група "Лейтън Хюит" и ще избегне среща с Новак Джокович в полуфиналите.

Двубоят между Федерер и Андерсън е тази вечер от 22.00 часа. Каквото и да се случи в този мач, тенисистът от Южна Африка със сигурност ще играе в полуфиналите.

Нишикори, който започна турнира с победа срещу Федерер, изигра втори пореден кошмарен двубой. Във вторник той загуби катастрофално от Андерсън (0:6, 1:6), а днес отново се представи много под нивото си.

Японският тенисист направи огромен брой непредизвикани грешки - 41 за едва 17 гейма, включително шест двойни. Тийм направи 20, като беше много по-стабилен във всеки елемент от играта.

Австрийският тенисист вкара 71% първи сервис срещу 59% за Нишикори, пласира три аса при нито един за съперника и направи три пъти по-малко двойни грешки от японеца.

Тийм имаше само един труден сервис гейм в мача. Първият дойде при 3:1 в първия сет, когато Нишикори имаше четири възможности да върне ранния пробив, който допусна. Австриецът обаче се спаси и до края на двубоя не даде друг шанс на японеца в своите подавания.

В същото време финалистът от "Ролан Гарос" имаше девет точки за пробив и реализира три от тях - две в първия и една във втория. Това се оказа достатъчно за успеха, който беше постигнат само за 84 минути.

Тийм записа втора победа в петия си мач срещу Нишикори.

Дневник