Швейцария постигна паметна победа с 5:2 срещу бронзовия медалист от световното първенство Белгия и се класира за финалите в Лигата на нациите.

Швейцарските футболисти започнаха кошмарно мача в Люцен и само след 17 минути изоставаха с 0:2, но след това изиграха страхотен мач. Харис Сеферович се превърна в герой за домакините с хеттрик, а по един гол добавиха Рикардо Родригес и Нико Елведи.

Тимът, воден от Владимир Петкович, записа трета победа от четири мача в група 2 и нанесе първо поражение на Белгия. Двата отбора завършиха с равен брой точки - по девет, като размениха по един успех в мачовете помежду си. Швейцарците обаче продължават напред с общ резултат 6:4 в двата директни двубоя.

Швейцария се присъединява към Португалия и Англия, които по-рано си осигуриха място във финалите през юли. Четвъртият участник ще е Холандия или световният шампион Франция.

Исландия завърши на последното място в групата на Швейцария и Белгия, като записа четири загуби в четири мача при голова разлика 1:13. Исландците изпадат от елитната дивизия на турнира заедно с Германия, Полша и световния вицешампион Хърватия.

Мачът в Люцерн започна ударно за белгийците, които откриха резултата следва едва 65 секунди игра. Елведи направи нелепа грешка, като изведе Торган Азар сам срещу Ян Зомер и атакуващият полузащитник технично преодоля съотборника си в "Борусия" (Мьонхенгладбах).

В 17-ата минута гостите стигнаха до второ попадение. Торган Азар беше оставен да пробие до наказателното поле, да си нагласи топката на десния крак и да я изпрати в мрежата със силен шут с десния крак по диагонала.

В тази ситуация швейцарските футболисти се нуждаеха от най-малко четири безответни гола, за да се преборят за първото място. В 26-ата минута Рикардо Родригес даде тон за обрата с точно изпълнение на дузпа, отсъдена за нарушение на Насер Шадли срещу Кевин Мбабу.

Само пет минути по-късно домакините изравниха. Родригес пусна страхотно дълго подаване през центъра за Джердан Шакири. Крилото на "Ливърпул" свали топката с глава към далечната греда, а Сеферович я насочи в опразнената врата на два-три метра от голлинията.

Швейцарците продължиха да играя много силно и минута пред края на първото полувреме стигнаха до трети гол. Те организираха бърза контраатака, при която Сеферович изведе Едмилсон Фернанес на десния фланг. Крилото на "Фиорентина" напредна, след което задържа добре и изчака включването на Сеферович, който с хубав фалцов удар насочи топката покрай Тибо Куртоа.

В 52-ата минута Сеферович можеше да оформи своя хеттрик, но направи сериозен пропуск, изведен сам срещу Куртоа. Десет минути по-късно обаче домакините стигнаха до четвърто попадение. Елведи се реваншира за грешката си при първия гол и отбеляза с глава след перфектно центриране на Шакири.

Белгийците не успяха да отговорят на удара, а в 84-ата минута Сеферович сложи точка на спора с третото си попадение в мача.

dnevnik.bg