Управляващите не приеха нито една идея на опозицията при днешното гласуване на бюджета за следващата година от ресорната парламентарна комисия. За около три часа членовете на комисията приеха на второ четене трите бюджета за догодина - този на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и бюджета на държавата. Окончателното гласуване в пленарната зала ще е следващата седмица.

Бюджетът беше приет почти без промени и с много малко дебати. Най-много полемики предизвика бюджетът на Здравната каса, както и създаването на агенцията за медицински надзор, която ще обедини дейностите по трансплантациите, одит и лицензиране на болници. В крайна сметка депутатите отмениха прелицензирането на всички болници, но го замениха с въвеждане на единни стандарти, които лечебните заведения трябва да изпълнят.

Предварително разпределените пари в бюджета на Здравната каса ще могат да се прехвърлят между отделните пера само след решение на лекарския съюз, решиха още народните представители. Сега това става с решение на надзора на касата.

dnevnik.bg