"Етър" (Велико Търново) победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 в първия неделен мач от 16-ия кръг на Първа лига. Играещият под наем от ЦСКА Румен Руменов отбеляза единственото попадение минута преди края на първото полувреме на стадион "Ивайло".

"Етър" записа трети успех в последните четири кръга и и общо седми в шампионата. Тимът на Красимир Балъков събра 24 точки и се изкачи на шеста позиция. Виолетовите изпревариха с три точки "Черно море" и "Локомотив" (Пловдив), които са седми и осми след вчерашните си загуби срещу "Септември" и "Лудогорец".

"Ботев" пропусна шанса да се придвижи до четвъртата позиция. След шестата си загуба за сезона тимът на Николай Киров остава пети с 26 точки, като изостава с една от "Берое", с осем от "Левски", с 12 от ЦСКА и с 15 от лидера "Лудогорец".

"Етър" затвърди възхода си през последните седмици с добър мач, в който беше по-добрият отбор и заслужено стигна до победата. Домакините започнаха по-агресивно и имаха предимство в центъра на терена, въпреки че головите положение липсваха и пред двете врати.

Първата така дойде в 27-ата минута, когато защитата на "Ботев" не успя да изчисти добре центриране отляво и играчите на "Етър" задържаха топката пред наказателното поле. Аласана Мане пусна чудесен извеждащ пас към Руменов, който се озова сам срещу вратаря Даниел Кайзер, но фалцовият му удар с десния крак срещна гредата.

Минута преди края на полувремето обаче домакините стигнаха до гол. Иван Стоянов беше изведен с дълго подаване зад защитата и напредна почти до аутлинията. Той залъга, че ще шутира и се справи с двама бранители на "Ботев", след което сервира топката за Руменов, който не сгреши, останал непокрит пред вратарското поле.

"Ботев" опита да отговори след почивката, но атакуваше твърде бавно и предвидимо, за да затрудни защитата на "Етър". Гостите стигнаха до попадение в 71-ата минута, когато Стивън Петков овладя на гърди и с удар от воле отблизо прати топката в мрежата. Попадението обаче правилно беше отменено заради засада.

Пет минути по-късно Тодор Неделев изпълни опасно пряк свободен удар, но топката прелетя малко над гредата. До края на мача "канарчетата" разчитаха изцяло на центрирания. Две от тях се превърнаха в удари, които изненадаха вратаря Христо Иванов, но не доведоха до гол.

Дневник