Президентите на България и Полша призоваха Русия незабавно да освободи украинските кораби и екипажите им и да направи крачка към деескалация на напрежението между двете държави чрез диалог. Това казаха на пресконференция в София Румен Радев и колегата му Анджей Дуда по повод инцидентът в Керченския проток, съобщи Агенция "Фокус".

 По време на разговорите двамата са се обявили и за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване. Анджей Дуда обяви, че ако има международни инициативи за по-нататъшни санкции на Русия, Полша ще участва в тях.

"Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. И това не може да се приеме", допълни той. Според Дуда страната му е готова да се включи във всички действия, които ще доведат до решение на конфликта между Русия и Украйна. "Защото там, където загиват хора и където има опасност за живота, там трябва да се вземат важни решения", заяви полският президент.

По-късно през деня темата за напрежението между Русия и Украйна беше сред основните и на разговорите на Анджей Дуда с премиера Бойко Борисов. Двамата са изразили тревогата си от ситуацията в Азовско море. "В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог", подчерта Борисов, съобщи правителствената информационна служба. Той посочил и че Полша е важен фактор за сигурността в Европа и близък съюзник в рамките на НАТО.

Радев призова за сътрудничество с Полша в борбата с корупцията

Полша е държава, която се пребори с корупцията и изгради свой модел за икономически растеж, и за нас е важно да си сътрудничим в тези модели, каза още Румен Радев. Той допълни, че България и Полша си сътрудничат все повече и в науката, образованието, културата и туризма.

Двамата президента са обсъдили и бъдещите европейски избори. Според българския държавен глава на тях шанс трябва да имат тези партии, които гарантират устойчиво развитие на Европа. Радев посочи, че с госта му са се обединили около идеята, че без да се преодолеят икономическите неравенства в Европа винаги ще има напрежение. "ЕС трябва така да се реформира, че да има бързи решения. А механизмът за вземане на решения в момента е бавен и тромав и това отдръпва гражданите от европейските институции", каза още българският президент.

За президента Брекзит е лоша новина за ЕС

Според Румен Радев Брекзит е лоша новина за ЕС, но трябва да се уважаваме суверенния избор на гражданите на Великобритания. "Там работят и учат много българи и още повече поляци. И за нас е от особена важност правата на гражданите на ЕС да се запазят. А също и много британски граждани живеят в страни от ЕС", заяви Радев.

Радев посочи, че България и Полша споделят сходни позиции и по отношение на общата кохезионна и селскостопанска политика от ЕС. "Защото това е инвестиция в единството на Европа. Разбираме и нуждата да се инвестира повече в отбрана и сигурност. Обсъдихме и проблемите по сигурността – Полша се превръща все повече във фактор за сигурността на Европа с всички модернизационни програми за повишаване на отбранителните способности на своите военни сили. А всяка държава трябва да допринася за укрепването на алианса и с политическа мъдрост, и с бойни способности", заяви той.

Дневник