Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева не изключи вътрешнополитическа причина да стои зад конфликта между Русия и Украйна. До него се стигна, след като в неделя Керченският пролив, който е единственият вход към Азовско море, е блокиран след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана.

Заради инцидента от утре няколко региона в Украйна ще са във военно положение. Русия предупреди, че решението на парламента да утвърди военното положение снощи може да усложни и без това напрегнатата ситуация. Българското външно министерство пък призова българите да ограничат пътуванията си до страната.

Екатерина Захариева припомни, че в Украйна предстоят президентски избори и случващото може да се използва от държавния глава Петро Порошенко за по-висок рейтинг. Популярността на руския президент Владимир Путин пък намалява.

"Обсъжда се обща позиция на Европейския съюз, в която да се призове за деескалация на напрежението и спазване на международните договори. Има договор от 2003 г. за свободен достъп до Азовско море. Откакто се построи моста (бел. ред. Кримския мост над Керченския проток, открит наскоро от Путин) има данни, че се бави пропускането на кораби от руска страна", заяви Захариева.

Дневник