Над 2 000 естествени коледни елхи ще излязат от разсадниците на горските стопанства в Шуменско тази година. В областта най-много елхички със запазена коренова система са произведени в ДГС-Върбица – 522 броя. Оттам ще бъдат доставени и 411 отсечени дръвчета. Най-голям брой отрязани елхи обаче ще дойдат от разсадника на ДГС-Преслав - 1 100. Данните съобщиха от Североизточното държавно предприятие. 

От Регионалните дирекции ще предоставят елхите по заявка от търговци, физически и юридически лица. Цените на дръвчетата варират според размера, вида, и от това дали са в саксия или са отсечени.  

За ШУМ.БГ директорът на горското във Върбица Хълми Амза обясни, че коледните дръвчета от разсадника в с. Станянци ще се предлагат на търговците на цени от 9,50 лв. до 12 лв. без ДДС. По-ниската цена е за отсечени смърчове и ели, а по-високата е за жива ела или смърч.

Естествените елхи още не са пуснати на пазара в Шумен, показа проверка на ШУМ.БГ. По традиция на кооперативния пазар в града коледни дръвчета ще изкара търговецът Сидер Антонов. Той обясни, че ще започне продажбата след 5-ти декември. „Имам готовност да пусна в продажба елхи с корен, сребристи елхи, а до дни ще ми доставят и отсечени коледни дръвчета“, каза Антонов. По думите му коледните дръвчета ще струват между 25 и 30 лв.

Общо 3 949 броя коледни елхи пускат на пазара стопанствата към Североизточното държавно предприятие за областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич. От тях 997 ще бъдат в контейнери, със закрити корени, а 2 952 ще бъдат отсечени. Дръвчетата, произведени от горските стопанства са от видовете ела, смърч, черен бор, дуглазка.

ШУМ.БГ