Стив Банън си мислеше, че предложението му да помага на националистки популистки партии за евроизборите догодина ще бъде неустоимо. Проучване на "Гардиън" обаче показа, че в повечето страни, където той иска да действа. избирателните закони не позволяват на бившия главен стратег на Доналд Тръмп да предоставя социологически услуги или друга подкрепа за кампаниите.

Банън прекара месеци, опитвайки се да привлече европейски партии към базираната си в Брюксел група, "Движението", която обеща да действа като нещо подобно на политически консултант за сходно мислещи партии, водещи кампания за изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

Според анализа на "Гардиън" обаче организацията на Банън е напълно забранена или няма възможност да извършва каквато и да е значима дейност в девет от 13-те страни в списъка му. Така се оказва, че само четири държави могат да бъдат част от експеримента – Италия, Дания, Швеция и Холандия.

Пречките

Чуждестранни организации не могат да оказват подкрепа за политически партии във Франция, Белгия, Испания, Полша, Чехия, Унгария и Финландия.

В Германия и Австрия даренията от чуждестранни източници са разрешени, но таваните са толкова ниски, че щедростта на Банън би била на практика безполезна. В Австрия чуждестранните донори могат да предоставят на политическите партии до 2641 евро, а в Германия лимитът е 1000 евро. Германското законодателство дава право на компании със седалища където и да е в ЕС да правят дарения, но това няма да помогне на Банън, защото неговата организация е регистрирана като такава с нестопанска цел - категория, която не е включена в германските изключения за чуждестранно финансиране.

Ограниченията важат дори и в Белгия, където фондацията на Банън бе регистрирана през януари 2017 г. от Микаел Модрикамен, лидер на периферна крайнодясна партия. В Белгия частни лица може да даряват до 500 евро или еквивалента им под формата на услуги на политическа партия всяка година, но на организации е забранено да правят дарения. Политическите партии рискуват да бъдат глобени с до 100 хил. евро, ако нарушат правилата. Затова Народната партия на Модрикамен не може да получава средства от "Движението".

Законите са още по-стриктни във Франция и Испания: даренията под формата на пари или услуги са позволени само ако идват от граждани или пребиваващи в съответната страна. Полша, Унгария и Чехия имат подобни стриктни закони, които отразят историческите страхове от чуждестранно влияние.

Във Финландия има потенциална дупка. Чуждестранното финансиране на политически партии е забранено, но "сходно мислещи групи" от чужбина могат да предоставят до 10 хил. евро на всеки кандидат, участващ в надпреварата за даден пост. Популистката партия "Истински финландци" обаче заяви, че "вероятно ще отхвърли" помощта на Банън.

В Швейцария, която Банън посети, няма ограничения за чужди дарения, но като страна извън ЕС тя няма да участва в европейските избори. Норвегия, друга държава извън ЕС, има по-строги правила.

Позволено, но...

На теория партиите в Дания, Швеция, Италия и Холандия могат да бъдат част от европейския парламентарен експеримент на Банън.

Дания и Швеция нямат никакви ограничения за чуждестранно финансиране, макар шведският наказателен кодекс да забранява на партиите да получават пари от всеки, "действащ в интерес на чужда сила", който се опитва да повлияе на общественото мнение по въпроси, свързани със сигурността или с "основите на монархическата форма на управление".

Но и Датската народна партия, и "Шведски демократи", двете десни популистки партии, които Банън се надяваше да привлече, отхвърлиха помощта му.

Някои експерти са на мнение, че е възможно отделни хора да избегнат законовите ограничения. Заемите за партии не са регулирани в Австрия, което означава, че забраната за чуждестранни дарения "може лесно да бъде заобиколена", коментира Матиас Хутер от независимия институт "Партайшпенден". И двете австрийски партии, които екипът на Банън се надяваше да привлече обаче – Народната партия и коалиционният й партньор, Партията на свободата, дадоха знак, че не са заинтересовани от подкрепата му.

Така единствените останали възможности са Холандия и Италия. Досега Банън насочи усилията си основно към Италия, която определи като основния фокус на усилията си. Матео Салвини, вътрешният министър и лидер на крайнодасната партия "Лига", е най-високопоставеният европейски политик, който недвусмислено се включи в проекта.

Италианското правителство обаче обсъжда забрана за чуждестранно финансиране на фона на растящите опасения от чуждестранно влияние откакто ограниченията бяха премахнати през 2013 г. Според Франческо Галиети, експерт по италианска политика в базираната в РИм консултантска фирма "Полиси Сонар", Италия има "огромна дупка" в изборния си закон в сравнение с повечето останали страни в Европа. Той обаче очаква забраната за чуждестранно финансиране да бъде прокарана през декември или януари.

По-рано тази година холандското правителство също обеща да забрани чуждестранното финансиране на политически партии след препоръка от независима комисия. "Вече има широка подкрепа в парламента за тази мярка", каза Сара де Ланге, преподавател по политически науки в Университета в Амстердам и член на комисията. Подобен закон обаче не се очаква да влезе в сила навреме за европейски избори. Така че ако Италия приеме новото законодателство, ще остане една единствена европейска държава, където Банън има желаещ партньор, който законно може да приеме помощта му – Холандия.

Не е чуждестранна намеса

В отговор на анализа Банън призна, че получава правни съвети по въпроса. "Не съм напълно несъгласен с вас", каза той на "Гардиън" в Париж. "Мисля, че има повече гъвкавост в някои области. Но няма начин да нарушим закона".

Намесата на Банън в европейската политика идва на фона на засилената чувствителност за чуждо влияние в изборите. В интервю за "Гардиън" обаче той отхвърли сравнението между неговото движение и намесата на други държави. "То е много различно от Русия, китайци или други хора, опитващи се да имат влияние, защото аз съм частно лице. Не съм свързан с Белия дом".

Бивш инвестиционен банкер с предполагаемо състояние, възлизащо на 50 милиона долара, Банън финансира лично европейската си инициатива. Той обеща да похарчи милиони долари, за да предостави на националистки и ултраконсервативни европейски партии свободен достъп до специализирани социологически данни, анализи, съвети за социалните медии и помощ с избора на кандидати.

Когато изборите приключат през май 2019 г., по изчисления на Банън по проекта ще са били похарчени между 5 и 15 милиона долара. Той многократно говори за други неидентифицирани донори, които "са доста заинтересовани от случващото се в Европа". Попитан наскоро дали някой от тях е руснак, Банън отговори: "Всички те ще са европейци. И аз".

Дневник