С намалено финансиране, но с надежди за връщане към силните резултати българските биатлонисти започват същинската част от новия сезон в Световната купа.

Днес от 15.15 часа в словенския зимен център Поклюка ще се проведе първият старт поединично при мъжете - 20 километра индивидуално. В него ще се включат четирима българи - Владимир Илиев, Антони Синапов, Димитър Герджиков и Красимир Анев, за когото това е най-силната дисциплина.

От втора в трета група

Биатлонистите направиха впечатляващ предолимпийски сезон, след който за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г. България спечели максималния брой от десет олимпийски квоти.

През 2017 г. трима българи се класираха сред първите 13 в състезание от световно първенство. Един от тях - Красимир Анев - зае шесто място в спринта и имаше реален шанс за медал. А 23-годишният тогава Антон Синапов впечатли с 11-а позиция, като беше най-младият състезател в топ 20.

Шампионатът в Хохфилцен беше предшестван от историческа титла на Владимир Илиев и общо три медала от европейското първенство в Душники Здруй. През същия сезон Анев и Илиев записаха общо пет класирания в топ 10 на стартове от Световната купа.

Националите не успяха да задържат същото високо ниво в олимпийската година и останаха далеч от постигнатото през сезон 2016-17. Заради слаби резултати биатлонът изпадна от втора в трета група на федерациите с държавно финансиране.

"До края на 2018 г. всичко е подсигурено, но трудното тепърва предстои след това", заяви президентът на Българска федерация по биатлон Екатерина Дафовска за "Дневник".

В олимпийската и предолимпийската година федерацията получаваше около 1 милиона лева от държавата. Все още не е ясно колко ще й бъдат отпуснати за догодина., тъй като тепърва ще се продават проектите в Министерството на младежта и спорта (ММС). Сумата обаче със сигурност ще е доста по-ниска заради изпадането в третата група, в която са спортовете с "възможност да спечелят квоти за следващите олимпийски игри".

Големите притеснения на Дафовска са свързани със Световните купи в Канада и САЩ през февруари, които предшестват европейското и световното първенство и които ще изискват най-големите разходи.

В същото време силният предолимпийски сезон не доведе до по-голям интерес от страна на частния сектор и федерацията продължава да работи със скромен брой спонсори. "Едни и същи са нашите спонсори. Не е по-добре ситуацията. Особено като няма и резултати, никой не те търси", каза Дафовска.

"Надявам се през новия сезон да покажем по-добри резултати. В противен случай рискуваме да останем с по-ниско за постоянно и положението да става още по-трудно, а в този спорт много бързо можеш да изпаднеш от кервана", допълни тя.

Състезателите

През този сезон българският отбор отново има четири квоти за индивидуалните стартове при мъжете и три при жените. В мъжкия състава освен основните четирима състезатели - Илиев, Синапов, Герджиков и Анев, по-често възможност за изява ще има 19-годишният Кристиян Стоянов.

При дамите се очаква по-трайно присъствие от 20-годишната Милена Тодорова, която ще сформира титулярния състав за щафетите заедно с обичайните имена - Десислава Стоянова, Емилия Йорданова и Даниела Кадева.

Дафовска изрази задоволство от подготовката за новия сезон. "Подготовката мина много добре. На състезателите им беше подсигурено всичко. Готвиха се при добри условия - в Скандинавия, в Австрия", обясни олимпийската шампиона от Нагано 1998.

Основните очаквания отново са насочени към Анев и Илиев. Анев, който често има оплаквания от федерацията и периодично влиза в конфликт с нея, е подписал новия си едногодишен договор. Засега различията с него са изгладени, каза Дафовска, но добави, че "при Краси никога не се знае".

31-годишният състезател продължава да се готви отделно от националния отбор, като отново от федерацията са подсигурили всичките му изисквания - за собствен треньор, собствен масажист, собствен автомобил и т.н.

Илиев имаше здравословни проблеми през лятото, което наруши част от подготовката му. Той е бил с възпаление на ишиас, заради което е пропуснал един от лагерите и не е успял да се включи пълноценно в лятното световно първенство.

Целите

Голямата цел през новия сезон ще бъде световното първенство, което ще се проведе в шведския зимен център Йостерсунд от 7 до 17 март. Преди това е европейското в Беларус. То ще е точно след Световната купа в Солт Лейк Сити (14 - 17 февруари).

Европейското е доста по-ниско като ниво от световното и световните купи, но също ще е много важно за националните отбори, тъй като добри резултати там могат да върнат биатлона във втора група на държавното финансиране.

"Ще видим какво ще е финансирането за следващата година и дали няма да се наложи промяна в целите. Но при всички положения световното си остава най-голямата", каза Дафовска.

Тя не пожела да се ангажира с очаквания за новия сезон. "Трудно е да се говори за конкретни очаквания. Особено в ситуацията, в която се намираме в момента. Но очаквания за нещо по-добро винаги има. Още повече, че състезателите вече са показали, че могат да постигат високи резултати", каза още Дафовска.

dnevnik.bg