Великобритания е заплашена да попадне в проточени и повтарящи се кръгове на преговори за излизане от Европейския съюз, ако приеме т.нар. подсигуряващо споразумение за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия. Това се казва в правното мнение за Брекзит, изготвено за правителството от главния прокурор, цитирано от "Ройтерс".

Правителството беше принудено да публикува правния анализ за сделката си за Брекзит, след като беше порицано за проява на неуважение към парламента заради отказа да направи това. Мнозина депутати казват, че искат да видят правното мнение, за да се информират по-добре преди гласуването на 11 декември по договорената от министър-председателя Тереза Мей сделка с ЕС.

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя правителството на Мей, определи правното мнение като "унищожително". ДЮП се противопоставя на т.нар. предпазен механизъм, който ще обвърже Северна Ирландия по-тясно с ЕС, отколкото останалата част на Великобритания, ако не бъде намерен друг начин да се избегне твърда граница с Ирландия.

"Унищожително", заяви в "Туитър "заместник-лидерът на ДЮП Найджъл Додс след публикуването на правния анализ. По думите му той "доказва, че Северна Ирландия ще бъде изцяло в митническия съюз на ЕС, а Великобритания - не".

Мей каза, че не е скрила факти от парламента във връзка с правния анализ за Брекзит.

Министър-председателят беше призована от лидера на парламентарната група на Шотландската национална партия (ШНП) Иън Блекфорд да обясни защо Северна Ирландия би получила сделка за оставане в единния пазар на ЕС съгласно предпазния механизъм, а Шотландия - не.

"Ние не сме скривали факти за сделката за Брекзит от членовете на тази камара", заяви Мей пред Камарата на общините (долната камара на парламента). Тя каза, че се вслушва в тревогите на депутатите по повод предпазния механизъм за Северна Ирландия в сделката за Брекзит, за да се опита да намери път напред. "Смятам, че договорената от нас сделка е добра. Признавам, че се изразяват тревоги, особено във връзка с подсигуряването. Аз продължавам да се вслушвам в колегите за това и обмислям пътя напред", заяви Мей.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че ЕС продължава да се готви за всякакви варианти, ако следващата седмица британският парламент отхвърли сделката за Брекзит. "Трябва да видим какъв ще е изходът от обсъжданията в британския парламент", заяви той. "Подготвяме се за сделката. Договорили сме се с правителството за сделката. Правим така, че да гарантираме изпълнението й, а успоредно с това подготвяме и някои планове за всеки случай", каза Домбровскис.

Евентуален вот на доверие

Демократичната юнионистка партия ще подкрепи кабинета при гласуване на вот на доверие, в случай че парламентът отхвърли споразумението за Брекзит, предаде "Ройтерс", като се позова на група евроскептични депутати.

"ДЮП ще подкрепи правителството при вот на доверие, ако споразумението за оттеглянето бъде отхвърлено. Рискът обаче е (тяхната подкрепа) да бъде загубена и да има избори, ако споразумението бъде прокарано", обобщи депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог.
Той каза това след среща със заместник-лидера на ДЮП Найджъл Додс.

Повече правомощия за парламента

Междувременно британските депутати приеха поправка, даваща им повече прерогативи, в случай че договореното от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит бъде отхвърлено на решаващия вот на 11 декември, съобщи "Франс прес".

Поправката бе предложена от консервативния проевропейски депутат Доминик Грийв, на първото от общо пет заседания на парламента, посветени на споразумението за излизане от ЕС. Въпреки съпротивата на правителството на Мей мярката бе приета с 321 срещу 299 гласа благодарение на вота на опозицията и на 25 депутати от управляващата Консервативна партия.

В случай че бъде отхвърлено споразумението на 11 декември, законът предвижда правителството в срок от 21 дни, т.е. до 1 януари, да представи пред парламента план как смята да действа по-нататък с процедурата по напускане на ЕС. Тази поправка дава на депутатите възможност да внесат промени в текста, който ще бъде предложен на парламента от правителството. /БТА